Търсят доброволци за подвижните секции за вота 2 в 1

  • 22 октомври 2021 21:17

  • 876
  • 1
Търсят доброволци за подвижните секции за вота 2 в 1
© bulphoto (архив)

Три седмици преди изборите интересът на доброволци за мобилните секции е слаб въпреки двойното заплащане. Причината - страх от заразяване, а нов пик на заболеваемостта се очаква през ноември.

На изборите на 4 април Веселин Павлов е под карантина с COVID-19. Въпреки че подава заявление, мобилна урна не го посещава, защото не е в изолация на адреса му по лична карта.

 „То е нормално – всеки, който има семейство, живее на един адрес и иска да се отдели от тях. Аз имам друго жилище и отидох там да си карам карантината”, разказва Веселин Павлов пред Нова телевизия.

ЦИК уведоми премиера за проблем със съхранението на машините за гласуване

Режимът вече е облекчен - заявление може да се подава и в деня на вота за адреса, на който си изолиран.

„Ако има много желаещи, ще се образуват не една, но и две и три такива секции”, посочва Радослав Митрев, говорител на РИК-Благоевград.

Въпреки това обаче желаещите не са много заради страх от заразяване. Набират кандидати в групи в социалните мрежи.

„Няма задължително изискване да бъдат ваксинирани. Ние препоръчваме на тези хора да бъдат ваксинирани, за да максимално безопасно за тях в деня на изборите”, твърди Станиш Рангелов, доброволец.

Не е нужен и образователен ценз. „По принцип ще бъдат много карантинираните лица, но не можем да гадаем каква част от тях ще имат желание да упражнят правото си на глас”, твърди Митрев.

От ЦИК осигуряват защитни облекла. Оказва се, че и на предстоящите избори най-много ще липсват кандидати за изборните секции в COVID  отделенията. Затова ще се разчита на лекари и медицински сестри.  До 29 октомври трябва да излязат правилата за образуване на подвижните секции.

Мая Йорданова
876 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Да бе.

2021.10.23 | 10:16

1
Ненормални ли сте, да съм доброволец, за да е по-лесен живота на антиваксерите? Да мрат.

Добави коментар

Водещи новини