Вотът 2 в 1 вдига избирателната активност

  • 23 септември 2021 10:06

  • 374
  • 0
Вотът 2 в 1  вдига избирателната активност
©

На предстоящия президентски и парламентарен вот се очаква избирателната активност е по-висока от тази на изборите през юли.

Това сочат данните от последното проучване на „Маркет линкес“, предаде бТВ.

„Очакваме малко по-висока мобилизация за гласуване и от гледна точка на това, че ще имаме уникално явление в нашата демократична история – гласуване „2 в 1“. Очакваме това да повлияе в позитивна посока на избирателната активност. Има и един контрааргумент – усещането, че за президентските избори към настоящия момент липсват алтернативни кандидатури на тази на Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Малко изглеждат предизвестени като резултат тези президентски избори. Това може да има известен обратен ефект“, коментира Добромир Живков от „Маркет линкс“.

По думите на социолога това се дължи на факта, че втори парламента тази година не успя да излъчи редовно правителство, което да поеме управлението.

Мобилизация на партийния електорат – по този показател ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в води в момента.

"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ (ДБ) също са с много висок процент на мобилизация, но изненадващо има разколебаване сред избирателите на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с.

Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ (ПП) като една нова формация на политическата в този момента да има ниска мобилизация. Същите нива отчитахме за „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ (ИТН) преди април, но видяхме после висока степен на мобилизация“, уточни Живков.

Електоралните нагласи два месеца преди изборите сочат като категоричен победител ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в.

„Но влизането на политическата формация на Петков и Василев в политическия живот има потенциал да размести пластовете. Те се появяват директно с резултат 10-11%, което им отрежда четвърта позиция“, подчерта социологът от „Маркет линкс“.

БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е е но втора позиция, но разликите с ИТН, ДБ и ПП са разлики в рамките на статистическите отклонения.  

„При ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с ресурсът е установен – техният електорат не скача и не пада под определени партии. ПП успява да отнеме електорат от всички останали, особено от ИТН, от ДБ и ИБГНИ. Също и такива, които не са гласували на миналите избори“, каза още Живков.

Малко под границата под 4% засега остават „Изправи се БГ! Ние идваме!Изправи се БГ! Ние идваме!Изправи се.БГ е гражданска платформа с председател Мая Манолова. Манолова е категорична, че“ и „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“.

Десислава Станева
374 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини