Общественият съвет към ЦИК с няколко предложения за предстоящите избори

  • 17 септември 2021 17:00

  • 503
  • 1
Общественият съвет към ЦИК с няколко предложения за предстоящите избори
© Булфото (архив)

Машинното гласуване на 14 ноември 2021 ще бъде предизвикателство за много от избирателите. Трети по ред вот в рамките на кратък период от време е вероятна причина за сериозно проучване и анализ за причините за масовото неучастие на гражданите. Това заявяват от Обществения съвет към ЦИК, като предлагат няколко възможни решения:

- Един избирателен списък с две колони за подписи на гласувалите, по един за всеки от изборите;

- Гласуването да става само с една карта, която да зарежда първата бюлетина, с възможност за "Не подкрепям никого" като форма да се гласува само в един от изборите;

ЦИК купува още 1600 машини за гласуване за изборите на 14 ноември

- Автоматично зареждане на втората бюлетина след първия избор прави гласуването по-интуитивно за избирателите;

- Една разписка и за двата избора спестява усилие на избирателите и намалява възможните грешки, важни при контролното преброяване. Ако все пак се реши отпечатване на две отделни разписки, да са с различна дължина, за видимо определяне в коя кутия да се пуснат;

При последните избори е възможно много да са се отказали да гласуват поради неумение за боравене с машините. Възложено от ЦИК социологическо проучване на причините за неучастие би показало факторите и би насочило усилията на обществото към фокусирани и навременни решения. За да се гарантира достъп до информация достатъчно време преди деня на изборите, която детайлно онагледява всяка стъпка на избирателя, е необходима незабавна информационна кампания, в медиите и в преки контакти. Основното е избирателят да знае точно какво го очаква в секцията. Разпространението на видео и друга информация в социалните мрежи е полезно, но аудиторията е възрастово и социално ограничена.

ЦИК мисли дали да купи четци за QR кодове

За значителна част от избирателите осигуряване на физически контакт с устройствата за гласуване остава единствената форма, водеща до нужната увереност. Такава информационна кампания може да се съсредоточи на места и време на събиране на граждани с ограничен достъп до електронни услуги - пощенски станции по време на изплащане на пенсии, например. Възможни са различни решения и е препоръчително решенията да са на база най-малко стъпки и технически пречки за да е облекчен избирателят За повишаване на доверието в технологиите е важно да се знае какви са резултатите от проверките от предишните избори. Все още няма информация какво се е случило във Велико Търново преди изборите на 4 април, което доведе до спиране на гласуването и спекулации за надеждността на вота. Няма официална информация и от контролното броене на разписките от изборите на 11 юли от над 1300 секции, съобщават от Общественият съвет към ЦИК.

Общественият съвет към ЦИК продължава активно да следи работата на ЦИК и другите институции с мандат по организиране и провеждане на изборите, и остава на разположение за сътрудничество за по-добра информираност на гражданите и по-активно участие в изборите.

Владимир Василев
503 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
МУХАХАХА ! ХАХАХАМУ !

2021.09.19 | 20:43

1
Борисов кандидат президент ! В двойка с Цачева ! Той не е страхливец ! Обичаме ги ! Напред и в ямата !

Добави коментар

Водещи новини