ЦИК мисли дали да купи четци за QR кодове

  • 15 септември 2021 07:08

  • 483
  • 1
ЦИК мисли дали да купи четци за QR кодове
© Булфото, архив

ЦИК обмисля да закупи четци за QR кодове, за да може да се сравняват данните от електронното гласуването с данните от машинния протокол. Това обясни пред комисията по дигитализация говорителят на ЦИК Росица Матева, предаде БНР.

"Внедряването им за следващите избори е въпрос на законодателно решение. Така се гласува например в Белгия - веднага се минава на сканиращото устройство и се пускат разписките в една нарочна кутия. Ако се прави такава контролна проверка, тя трябва да бъде няколко дни по-късно след изборите в ЦИК. Другият вариант е да се закупят 31 едни такива (устройства - бел.ред)", каза Матева.

46-ото Народно събрание днес провежда последното си заседание

Контролно преброяване на последните избори имаше в 1343 секции. Разминаванията са били главно при преференциите, но са били незначителни.

Пред Комисията от изборната администрация обясниха, че  за изборите „две в едно“ машините ще са с изцяло модифициран софтуер. Гласуването ще става с една карта, а на монитора ще се виждат и двете бюлетини. Избирателят ще може да избира дали да участва в единия, или и в двата вота.  

Борислава Бибиновска
483 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Izbori@ do dupka.com

2021.09.15 | 07:35

1
Harchete povece pari , horata moje da gladuvat !

Добави коментар

Водещи новини