(Не)възможните коалиции

  • 02 април 2021 10:30

  • 4753
  • 38
(Не)възможните коалиции
© Колаж: Novini.bg/ Булфото

Дни преди парламентарните избори всички се питат предизвестен ли е резултатът, очакваме ли изненади и какво управление ни предстои. 

Всички социологически изследвания поставят пет партии като сигурни в следващия парламент и две на ръба. По всичко личи обаче, че следващото Народно събрание ще се състои от общо седем партии и коалиции. 

Социолог: 6 или 7 политически партии влизат в следващия парламент

Водещите агенции определят първото място за ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на, следвани от столетницата - БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. Повечето експерти и проучвания са в спор за третото място на вота - дали партията на Слави Трифонов "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" ще спечели повече гласове или Движението за права и свободи (ДПС). На пето място, според повечето проучвания, е Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от, следвана "на ръба" от ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа и "Изправи се! Мутри вън!". 

Тук трябва да отбележим, че вотът за ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с винаги крие изненади, а гласовете надвишават данните от социологическите допитвания. Част от този феномен се дължи и на факта, че проучванията на социологическите агенции не включват гласовете от чужбина. Партията на Трифонов пък се очертава като силен и непридвидим играч в следващия парламент. 

Броят на влезлите партии няма да направи изборът за съставяне на правителство по-лесен.  

Активността

Близо 54% е била активността на последните парламентарни избори или около 3 700 000 гласували българи. 

Очакванията за 4 април са от 37-40% активност или близо 2 800 000 българи до урните. 

За нормална избирателна активност се счита около 3 000 000 гласоподаватели, а под 2,2 млн. за изключително ниска. 

Трудно би било някой да предвиди каква ще е изборната активност на 4 април, тъй като в историята нямаме прецедент за сравнение, а именно - вот по време на пандемия.

Коронавирусната инфекция може да окаже водещата роля за ниската избирателна активност, друг фактор би била и умората у гласоподавателите или предвидимостта на изборите. 

Социолог: Изненади са възможни при изборна активност над 3 млн. души

По данни на Тренд 45% от българите категорично ще гласуват, 22% се колебаят. Според агенцията категорично няма да гласуват 23% от българите, а 10% не могат да преценят. От агенция "Афис" смятат, че между 2,5-2,7 млн. българи ще упражнят правото си на вот в неделя.

Данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни избори. Проучването е реализирано в периода между 9 и 14 март 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1004 души на възраст 18+.

Какво предлагат партиите? 

ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в предлага запазване на стабилното икономическо развитие, здравеопазване, образование, инфраструктура, инвестиция в иновациите и научно-развойната дейност, повишаване на доходите. 

Програмата на левицата БСП включва повишаване на пенсиите, икономически растеж, както и увеличаване на заплатите и инвестициите.

ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с пък ще се борят с бедността, за повече инвестиции, а сред основните им приоритети е преходът към "зелената икономика". 

"Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" ще искат да постигнат възможност за дистанционно електронно гласуване на избори и референдуми, участие на гражданите в управлението, нова балансирана политика в областта на енергетиката и природния газ, съдебна реформа. 

"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" ще се бори за модернизация, електронно управление и дигитализация, съхраняване на природните ресурси, технологичен и енергиен преход, съдебна реформа. 

ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа залагат в партийните си обещания по-високи заплати и пенсии, запазване на семейството и традициите, силна армия, борба срещу "Зелената сделка". Патриотите очаквано залагат и на темата за Северна Македония. 

"Изправи се! Мутри вън!" са с основни приоритети повишение на доходите с минимална заплата от 1250 лева, актуализация на пенсиите, безплатни детски градини и ясли. Мая Манолова обеща съдебна реформа и ревизия на изминалите управления.

Естествено основната част от предизборните програми се препокриват. Основната цел на следващото правителство трябва да е овладяване на здравната криза и икономиката след пандемията. 

Шансовете и грешките 

Бяхме свидетели на необичайна кампания, липса на сблъсък на програмите, които така или иначе се появиха на много късен етап от предизборните битки. Отсъства и така важният публичен лидерски дебат между водача на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Бойко Борисов и първата в БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Корнелия Нинова, който за цялата кампания на практика не се осъществи.  

Според "Екзакта": Ето каква част от българите се интересуват от партийните листи и програми

Коронавирусът, мерките, протестите и политическите скандали също допринесоха за негодувание у българите. Очакваме ли изненади?

Въпреки антиправителствените протести през лятото, ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в запазва драстичната си преднина и първото място. Силните позиции частично се дължат на разпадащата се и оплетена във вътрешни трусове опозиция. 

ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в печели мнозинството от гласовете на народа, но може ли локдауните, забавянето на ваксинацията и отсъствието на Борисов от големите телевизионни дебати да отслаби преднината на партията?

БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е отново разви кампанията си около грешките на опонентите, отколкото от свършеното от опозицията за последните години. 

Партиите, които разчитаха на отчетеното през изминалия мандат бяха основно ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа - като част от управляващото мнозинство, предложило и извършило най-много промени.  

Слави Трифонов се явява като алтернативата на "не подкрепям никого" - а, именно новата и антисистемна партия. Очаква се "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" да получи и гласове от българите, които по традиция не гласуват.

Движението за права и свободи заложи на младите кандидати и свежи лица в листата си, като разчита на твърдия си електорат и заявката за подновяване на представителите си. 

"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" обира вота на младите хора, които търсят незабавна промяна на статуквото, както и част от участниците/ подкрепящите протестите от лятото на 2020 г. ДБ се възползва и от силната подкрепа на избирателите на градската десница.  

Самостоятелното явяване на ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа беше грешка, а процентите им биха били далеч по-солидни при обединение с НФСБНФСБНационален фронт за спасение на България (НФСБ) е българска националистическа политическа партия,, ВоляВоляВоля е българска либерална политическа партия. Тя е основана на 15 юли 2007 г. по инициатива на и КОДКОДКонсервативно обединение на десницата - КОД - е дясна политическа партия. Неин лидер е бившият. Коалициите на тези партии щяха да обединят патриотичния и десен вот, който към момента изглежда пред кръстопът. ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа успешно лавират по темата за РС Македония, а повишените доходи на военните (в лицето на Красимир Каракачанов като министър на отбраната) може да им спечели допълнителни гласове. 

За да успее да премине избирателния праг партията на Мая Манолова ще трябва да мобилизира протестният вот. "Изправи се! Мутри вън!" привлича част от левите гласове, както и на отцепниците от Българската социалистическа партия. 

„Партиите на протестите“ от 2020 г. са оглавявани от Слави Трифонов и Мая Манолова. 

Какво ще е управлението през следващите 4 години и кои са възможните коалиции? 

Коалицията между ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ВМРО е най-вероятна, но недостатъчна за съставяне на правителство или нужните 121 депутата. 

По данни от национално представително проучване на „АФИС“, осъществено в периода 26-30 март 2021 г. Интервюирани пряко „лице в лице“ извън домовете им по квотна извадка с помощта на преносими компютърни устройства са 1000 пълнолетни български граждани. Проучването е извършено със собствени средства.

 

Ситуацията, по думи на партиите, изглежда следната: Нито една партия не иска да се коалира с ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и обратното - Слави Трифонов не желае да се коалира с никого. Така двете партии се очертават като балансьор, а може би и ключов партньор по важни решения в следващия парламент.  

Към момента са ясни две неща - не може да се състави правителство без коалиция с ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в или БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, както и че следващият кабинет ще е съставен от трипартийно мнозинство. 

Най-възможна изглежда коалицията в лицето на ГЕРБ+ ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа и "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен". 

Ако "феноменът" Слави Трифонов не се случи на изборите, то възможен коалиционен партньор на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в ще е "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от". 

Вторият вариант е обединение на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и "Изправи се! Мутри вън!" на Манолова с условната подкрепа на "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" и "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от". 

БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е е системната опозиция, с която обаче формации и управление изглежда са невъзможни. 

Вероятността и за служебно правителство не е висока. 

ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа ще се окаже естествен партньор на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и важна подкрепа в съставянето на мнозинството. ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с ще се лиши от ролята на единствен балансьор, а БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е от ролята на единствената опозиция. Невъзможна остава и възможността от коалицията между ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е

Галъп: 7 политически формации влизат в следващия парламент, битката ще е за третото място

Възможно е мандатът да се даде на ДБ или партията на Слави Трифонов, пред които обаче по-силните играчи ще имат предимство. 

Трусове по върховете, сблъсък за третото място и изненади крият предстоящите избори. 

Радина Лазарова
4753 38

Коментари 38

Добави коментар
Natashaa16

2021.04.10 | 03:53

38
­В­и­ж­­т­­­е­­­ ­­м­­о­­я­т­­­а­ ­т­и­­й­­­н­ ­­­п­у­­­т­к­­­а­­­ ­­­-­ ­W­­­W­­W­­.­­B­­­G­­1­­7­­­.­­­C­­­L­­U­­­B­­
Ритник

2021.04.05 | 13:27

37
След изборите, хайде дружината на Бойко в затвора. Стига са се крили зад имунитета! "Приятелчетата" му с влезли присъди, отдавна трябваше да го чакат там!
Petyr

2021.04.02 | 14:35

32
Няма как Борисов да мечтае за по добра опозиция от Васил Божко-Черепа, Цветан Василев Мустака, Слави Трифонов- Мутрочалгаря, Костадин Костадинов-Копейкин, Мая Манолова-Галева, Румен Радев-Грипена, Корнелия Нинова-Техноимпексова, Христо Иванов-Бойкиев-Маджо, Бабикян бащата на фалшивите новини, Минеков не успелия скулптор комунист, Хаджигенов, некадърен адвокат не спечелил и едно дело и защитник на олигарсите Черепа и Цветан Василев.. Борисов е обречен да спечели тази битка, сам срещу негодниците и вълците, защото -без да е безгрешен, е единственият с облика на демократичен и системен политик.
Ритник

2021.04.05 | 13:20

36
Провал за селския хитрец, Банкя ската тиква! Ура!

2021.04.02 | 14:41

34
Само ФИЗИЧЕСКОТО изтребване на герберите ще спаси България!
07

2021.04.02 | 14:46

35
Хитлер нужен ли е бил на Германия? Та е взел властта.Какво е направил Борисов за България ще е разбере най добре ,когато изгуби властта.Медиите ще запеят друга песен.Хората ще разберат повече за ,,успехите,, и още повече за онова ,което е трябвало и е можело да се направи,но не е направено.
Mitaka

2021.04.02 | 14:08

24
Респект!!! Уважение!!! Честност !!! Малко политици са били толкова коректни към избирателите. ГЕРБ нямат алтернатива. Мачкай,Бойко!!!Лустрация,декомунезация!!!Повтаряйте ги тези работи докато им втръсне!!!

2021.04.02 | 14:37

33
Само ФИЗИЧЕСКОТО изтребване на герберите ще спаси България!

2021.04.02 | 14:08

23
ГЕРБ с близо 8% пред БСП, 2 дена до изборите. ГЕРБ печелят за сетен път и Борисов ще управлява още четири години. Да живее България !!!Мисля че, избирателите и този път пак ще се консолидират около подкрепата за Герб, защото узрелия демократ-народът прави разлика между думи и свършена работа!

2021.04.02 | 14:19

31
Оле митаче, много коментари си написал, да не са ти дали някой лев, че това доколкото се сещам е престъпление?????хмммм Ще те хванат бе Митачеее нидейхх

2021.04.02 | 14:19

30
Оле митаче, много коментари си написал, да не са ти дали някой лев, че това доколкото се сещам е престъпление?????хмммм Ще те хванат бе Митачеее нидейхх
Хайде до скоро пейчо

2021.04.02 | 14:16

29
Да ви е"*м в устенцата продажни. Айде мир от мене

2021.04.02 | 13:14

11
ГЕРБ за 11 години ”постигнаха” следното за своите граждани: – 1-во място по смъртност в Европа. – На едно от последните места в света по качество на здравеопазването – При най-ниски доходи на населението и заплати в ЕС България е на 1-во място по доплащане на медицински услуги от гражданите. – Най-ниска продължителност на живот в ЕС. – Последни по жизнен стандарт в Европа – 1-во място по корупция в ЕС. – България е най-зле по върховенство на закона в ЕС....и така нататък

2021.04.02 | 14:15

28
Ти какво? Смяташ ,че други биха могли да ни придвижат още по напред в класацията ли?
Не не

2021.04.02 | 14:11

25
И аз го харесвам. Безспорно... Но Вдигнете заплатите, вдигнете майчинството, вдигнете детските, вдигнете истинските пенсии. Не да давате на мързелите... И на р..
Няма как

2021.04.02 | 14:15

27
Няма как... Ами без магистрали, цените щяха да са ниски, защото сега всеки от всякъде отива и продава и със скъпото гориво и заплатите и вс.разходи, едно кисело мляко ни струва повече от един хляб. Срамота, с една минимална заплата да можеш да си купиш само храна
Не не

2021.04.02 | 14:12

26
И аз го харесвам. Безспорно... Но Вдигнете заплатите, вдигнете майчинството, вдигнете детските, вдигнете истинските пенсии. Не да давате на мързелите... И на р..

Добави коментар

Водещи новини