Според "Екзакта": Ето каква част от българите се интересуват от партийните листи и програми

  • 01 април 2021 11:15

  • 440
  • 1
Според "Екзакта": Ето каква част от българите се интересуват от партийните листи и програми
© Булфото (архив)

Общо 57.5 на сто от българите се интересуват от състава на партийните листи, показват данни от национално изследване на "Екзакта рисърч груп" за пълнолетното население на страната, което е проведено в периода 12-20 март със собствени средства, сред 1005 пълнолетни лица в 123 гнезда в 90 населени места.

Това е приоритет за 90 на сто от избирателите на ДБ и за 81 на сто от тези на ИМВ. Партийните листи са важни за 72 на сто от избирателите на ГЕРБ, за 69 на сто от тези на БСП, както и за 67 на сто от симпатизантите на ПК "Воля-НФСБ" и за 62 на сто от привържениците на ИТН.

Екзакта: 28.5% предпочитат машинен вот

От програмите на политическите партии се интересуват 52 на сто - главно висшисти, образовани и заможни хора, а също и столичани.

По 70 на сто от симпатизантите на ГЕРБ, ИМВ и ДБ, както и 67 на сто от избирателите на БСП заявяват интерес към програмите, както и 50 на сто на ИТН и 44 на сто - на ДПС.

От данни и прогнози на социолози по време на кампанията се интересуват 49.3 процента.

Това са по-често висшисти и жители на малките градове Данните привличат вниманието на 65 на сто от симпатизантите на ГЕРБ, на 63 на сто от тези на БСП, на 61 процента от привържениците на ИМВ, на 58 на сто от симпатизиращите на ИТН, на 57 на сто от избирателите на ДБ и на 55 процента от тези на ВМРО.

От представянето на партиите в медийни дебати се интересуват 48.7 на сто от българите, по-често столичани и хора на възраст над 60 години. По над две трети от избирателите на ГЕРБ, на БСП, на ДБ и на ИМВ проявяват интерес. Най-слаб интерес регистрираме сред избирателите на ИТН, което е логично предвид неучастието на формацията в подобни предизборни формати, коментират от "Екзакта".

Социолог: 6 или 7 политически партии влизат в следващия парламент

В разгара на кампанията 82.4 на сто от българите се интересуват от честността на вота, а 17.6 на сто не проявяват интерес, като това са главно хора, които няма да гласуват.

Доколкото темата за честността на вота присъства трайно в политическия ни живот, тя често попада във фокуса на общественото внимание. Всички привърженици на ДБ, участвали в изследването, декларират своя интерес към честността на вота. По 94 на сто от избирателите на ГЕРБ и на БСП също заявяват подобен интерес. Интерес има и сред 92 процента от симпатизиращите на ИТН и сред 90 процента от тези на ИМВ, показват данните.

Радина Лазарова
440 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Annea21

2021.04.10 | 03:53

1
­В­­­и­­­ж­­­т­­е­ ­­м­о­­­я­­­т­­­а­­­ ­т­­­и­­­й­н­­­ ­­п­­у­­т­­­к­­а­ ­-­­ ­­­W­­W­W­­.­­­B­­­G­­­1­7­­.­C­L­­U­­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини