Томислав Дончев: Не предвиждаме промени в данъчния модел

  • 12 март 2021 14:57

  • 669
  • 3
© Novini.bg

Надявам се за основните политически сили да не е валиден въпросът в каква геополитическа траектория трябва да се движи страната ни. За съжаление и такива формации има. Днес трябваше да представим програмата на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. Като всеки политически документ програмата е отворена за дискусия. Това е инструмент да бъдем по-демократични и да направим документа по-добър. Това заяви вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник по време на среща на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в с BESCO за представяне на политиките на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в в сферата на иновациите.

Той каза, че избягва да бъде типичен политик и да дава обещания по време на избори. Съобщи, че няма да има реформа в данъчната политика: „Ние не предвиждаме промени в данъчния модел. Не обмисляме въвеждане на прогресивно данъчно облагане. Не трябва да бъдат наказвани хората, които работят повече“. Това ще доведе до укриване на данъци според Дончев.

Той каза обаче, че има готовност за диалог в промяна на данъчните съотношения между местни данъци и централни.

Вицепремиерът определи програмата като балансиран микс между нови и стари приоритети. Въпреки това според него има сектори като здравеопазване, образование и енергетика, които имат нужда от спешни реформи: “Продължаваме това, което беше фокус през последните години“. Няма да се поколебая да се боря за реализацията на всяко добре решение, завърши Дончев.

Томислав Дончев: Разходите за образование ще нараснат в пъти

„Аз съм много щастлив, че работим с вас. Постигнахме първия ни съвместен успех по линия на стартъп визата“, каза министърът на икономиката Лъзчезар Борисов. Той поясни, че тази виза се дава за участие в компании в България. Според него мерките в помощ на бизнеса са дали резултат за малките и средни предприятия. Борисов анонсира, че в програмата на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в се залага приоритет за стартъп за бизнеса.

Фондът за начално финансиране вече е активен през Фонда на фондовете. Активна е и новата гаранционна процедура през Фонда на фондовете. През нея също се подпомагат стартиращи компании. В новия програмен период ще има акцент върху стартъпите и иновативното предприемачество, заяви икономическият министър.

Лъчезар Борисов, ГЕРБ: Подпомагаме финансово фирмите за запазване на работните места

Според Дончев възможността да се отвори ветрилото за финансиране на нови компании е реална и трябва да се направи. Финансирането само през банки и европейски програми определи като закостенял модел: „От гледна точка на либерализиране на възможностите за инвестиции в пенсионните фондове - това е интересна идея, която може да се обсъди.“

По темата за електронното управление той каза, че страната ни има прогрес, който обаче не е достатъчен: „Успели сме да либерализираме редица нови сектори – подаване и отчитан на проекти, обществени поръчки“. Според него има две големи предизвикателства – електронната идентичност и преформатирането на удостоверителните документи в машинно-четивен формат. Като пример даде удостоверението за брак.

Дончев обърна внимание на плана за възстановяване и устойчивост: „Освен него имаме не по-малък ресурс в оперативните програми“. Публичното финансиране на стартъпи трябва да бъде балансирано като лекарство, защото „предозирането може да бъде отрова“. Неговите опасения за публичното финансиране са свързани с преразходване на финанси.

Томислав Дончев за Радев: Г-н президентът се е позиционирал като най-върлия опонент на кабинета

Той цитира доклад, според който България има огромен потенциал не само в сферата на информационните технологии, но и в мехатрониката.

Лъчезар Борисов отговори на въпроси на Саша Безуханова като каза, че програмата на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в залага дигитализация на бизнеса. По темата с кръговата икономика заяви, че тя също е включена в приоритетите. Той съобщи, че се планира да бъдат финансирани 116 стратъпи. През Фонда на фондовете ще има няколко милиона, които да бъдат на разположение на бизнеса.

В дискусията се включи и образователният министър Красимир Вълчев като заяви, че най-голямото предизвикателство пред икономиката в следващите години е, че излизащите в пенсия ще бъдат много повече в сравнение с младите, които навлизат в пазара на труда. Той съобщи, че ще има недостиг на кадри в технологичната сфера. Заради това е въведено стимулиране на приема в такива специалности в университетите. „С голяма увереност казвам, че след години ще има повече професии, които изискват дигитални умения“.

Според него ще има нужда от повече дигитална креативност и граждански знания. Важен елемент на програмата е ориентацията към образователните иновации: „Няма как да възпитаме иновативно възпитани ученици, ако методите на преподаване не са интерактивни“. Той каза, че се провежда реформа в образованието, която цели преминаване от знания за факти към функционална грамотност.

Изкуствата са важни, защото те развиват иновативност и креативност. Според него бизнесът трябва да преподава в училищата, защото това ще провокира децата да учат повече за високите технологии. Целта е да се създадат отворени образователни ресурси по всички теми и компетентности. По този начин ще се интегрира формално и неформално образование.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
669 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Laurela19

2021.04.10 | 03:55

3
­В­­и­ж­­т­е­­­ ­­м­о­­я­т­а­ ­­­т­и­­­й­­н­ ­­­п­у­­­т­­­к­­­а­­­ ­­­-­­­ ­W­­­W­­W­­.­­­B­­G­­­1­­­7­­.­­­C­L­U­B­­­

2021.03.12 | 18:03

2
Че то вие кога сте правили и предвиждали промени,правили сте само закони за по-добро напълване на шкафчета и чекмеджета.
НЕ СЪМ ПЛАТЕН САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО

2021.03.12 | 17:06

1
ПАРТИЯТА НА ВАСИЛ БОЖКОВ Е ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО НЕ Е СЪСТАВЕНА ОТ ХОРА УЧАСТВАЛИ ВЪВ УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА И Е ОТ МЛАДИ И СПОСОБНИ СПЕЦИАЛИСТИ И Е ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО ПРЕДЛАГА РЕАЛНА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ НЕЩО КОЕТО НЕ Е ПРАВЕНО ДО СЕГА ВЪВ БЪЛГАРИЯ АКО С.ТРИФОНОВ УПРАВЛЯВА ЩЕ Е КАТО Б.БОРИСОВ САМ ЩЕ ВЗИМА ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО (БНО) №14 ЩЕ ПИТА ГРАЖДАНИТЕ ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА КОИТО ГИ ЗАСЯГАТ

Добави коментар

Водещи новини