Председателят на ЦИК: Необходима е постоянна изборна администрация

  • 02 юни 2019 11:40

  • 500
  • 7
Председателят на ЦИК: Необходима е постоянна изборна администрация
© Булфото

Необходима е постоянна изборна администрация, каза  пред БНР председателят на ЦИК Стефка Стоева.

„За това е необходимо решение на парламента, но аз лично бих ги предложила“, каза Стоева. Тя обаче направи уговорката, че първо е необходим сериозен и задълбочен анализ на изборите и в момента е рано да се правят заключения за необходими промени в изборното законодателство.

Според нея квадратчето „Не подкрепям никого“ вече няма смисъл, след като отпадна санкцията за задължително гласуване.

Важното в крайна сметка е, че „като цяло изборите преминаха законосъобразно. Сигналите и жалбите не бяха много, не бяха и за тежки нарушения“, допълни председателят на ЦИК.

„Факт е, че не се възползват много хора от машинното гласуване“, посочи Стефка Стоева. „Не са много гражданите, които са гласували машинно. Само 158 968 души общо са се възползвали, т.е. 7,59 процента“.

В секциите с машинно гласуване те са над 27%, останалите са гласували с хартиена бюлетина, сочат данните на ЦИК.

Най-важното е, че въвеждането на машинното гласуване трябва да следва гарантирането на сигурността на вота, особено с оглед на предстоящите местни избори, допълни председателят на ЦИК. Стоева припомни, че на предишните избори машинното гласуване е било под един процент.

„Успяхме да се справим с въвеждането на машинното гласуване въпреки кратките срокове. Изпълнихме закона въпреки огромните трудности“, каза Стоева. 

Председателят на ЦИК коментира и гласуването в чужбина. „В чужбина гласуваха малко над 25 хиляди българи. Откриването на секции извън страната е напълно оправдано. Това е начинът за връзка на сънародниците ни с родината“.

Последвайте канала на

Novini.bg
500 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2019.06.02 | 17:09

7

Защо ви е администрация, да осигурите електорат на управляващите ли,нека има вашинно гласуване и всичко ще е по лесно и по вярно.Помислете за хаоса който създавате при приемането на хартиените документи.Как карате хората да ви работят от събота до понеделник сутринта за 50 лева,а за вас хиляди

2019.06.02 | 17:01

6

Г-жо Стоева вие не се справихте или не искахте да се справите с машинното гласуване,иначе как да си обясним,че не проведохте обучение на СИК ,а формално пуснахте клип,който беше с лошо звучене,защо в последния моменг доставихте машините заедно с методическите указания,а техника за първи път виждаше машината. Всичко това да се замисли човек дали не сте получили указания за това да се докаже,че няма нужда от машинно гласуване,а там няма как да подмениш вота

2019.06.02 | 13:18

5

Ега ти селянката

2019.06.02 | 12:14

2

СТАРОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ПОКОЛЕНИЕ ОСВЕН ДА КВИЧИ ЗА ПАРИ ДРУГО НЕ УМЕЕ. СОЦИАЛИЗМА НИЩО ЗДРАВО НЕ СЪЗДАДЕ

ПОМИЯРСКИЯ САЙТ

2019.06.02 | 12:48

4

ТУК Е ПЪЛНО СЪС СОРОСОИДНИ ПЛЪХОВЕ ОТ БАНДАТА НА ЦВИНОКИО.

2019.06.02 | 12:37

3

На герберастите им дай администрация да назначават. В 21 век има 100 начина различни от познатите на герберасткото бабе, чрез които се гласува съвсем честно и евтино и няма нужда от цикоко, рикове, сикове и прочие чумеещи структури!

2019.06.02 | 11:49

1

РАБОТИТЕ ОТИВАТ НА ЗЛЕ

Добави коментар

Водещи новини