Николай Рашков: Приемането ни в сухопътния Шенген е абсолютен приоритет, защото всички български граждани търпят загуби

  • 16 април 2024 08:01

  • 381
  • 5
© Кадър: Нова телевизия

Загубата за българската икономика е над милиард лева годишно заради това, че не сме в сухопътния Шенген. Тази цена я плащат и българските потребители, която е между 15 и 18 процента повече. Поставени сме в ситуация на неконкурентноспособност. Това заяви в сутрешния блок на NOVA Николай Рашков Николай Рашков Николай Рашков е български делегат в Експертната група за международен транспорт към от Съюза на международните превозвачи.

Той разясни, че стоките излизат по-скъпо за крайния потребител, именно защото камионите чакат твърде дълго време по границите.

Николай Рашков: Шенген е основен приоритет за нас като нация, 75% от транспортните ни компании са с до 5 камиона

„11 часа средно чакане при Русе, например, е безумие. Имало е и случаи, в които се е чакало и над два дни при Видин, Русе и Кулата. Това е загуба за цялата ни икономика, при все че ние сме една от най-бедните държави в Европа“, допълни Рашков.

В България 75% от фирмите са с до пет камиона. Ако имате три камиона и те са блокирани и чакат два дни, вие лишавате от приходи вашата фирма, което е пагубно.  Това са директни загуби за нашата икономика и нашия бранш, подчерта още той.

По думите му е задължително българската държава да отвори тази тема и ясно да заяви, че приемането ни в сухопътния Шенген е абсолютен приоритет за родната икономика и призова час по-скоро да отпаднат невидимите граници спрямо българския бизнес.

Губим над милиард лева годишно без сухопътен Шенген

Разбира се, стриктен контрол на границата трябва да има и той е задължителен. Но тези проверки може да бъдат извършвани по начин, който да не ни забавя на границата. Приоритетът тук е сухопътният Шенген, трябва да бъде сложен на масата час по-скоро, настоя Николай Рашков Николай Рашков Николай Рашков е български делегат в Експертната група за международен транспорт към.

Последвайте канала на

Владимир Василев
381 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
а бeее..ухб

2024.04.16 | 10:36

5
Чакане... Че какво като чака шофера с мизерната заплатица? Да не би да взима като мен в Англия 40 лева на час бе от.ворковци?
пешо

2024.04.16 | 10:13

4
и спирате да пътувате събота и неделя през България

2024.04.16 | 08:52

3
БЪЛГАРИЯ ИЗВЪН ШЕНГЕН ПО СУША ПЕЧЕЛИ ОГРАНИЧАВАНЕ НА КОНТРАБАНДАТА.

2024.04.16 | 08:52

2
НЕ ГУБИМ НИЩО
НИЕ

2024.04.16 | 08:44

1
НЕГУБИМ.НИЩО

Добави коментар

Водещи новини