Николай Рашков: В транспортния бранш има неотложни проблеми, не са изключени протести

  • 02 април 2024 20:36

  • 1266
  • 3
Николай Рашков: В транспортния бранш има неотложни проблеми, не са изключени протести
©

Исторически момент е, че сме част от Шенген. Вече 14 години, откакто сме в ЕС, чакаме да се променят нещата и да има свободно движение на хора и на стоки. Като български граждани усещаме промяната след влизането ни в частичен Шенген, но като транспортен бранш - промяна няма. Данни показаха, че българските превозвачи губят над 200 млн. евро годишно. Това е лошо за нас като потребители. Всички ние плащаме по-скъпо за това, че по пунктовете на границите има различно ниво на изчакване. На Русе - Букурещ се чака по два дни. Разстоянието е под 100 км, изчакването на стоки 2 дни е наистина безумие Това заяви Николай Рашков Николай Рашков Николай Рашков е български делегат в Експертната група за международен транспорт към, член на Съюза на международните превозвачи в ефира на Bulgaria ON AIR. 

По думите му най-чувствителни са стоките от бита."Всички ние пазаруваме тези стоки в магазини и реално в момента плащаме между 15 и 18% повече от всички западноевропейски потребители. Ако забележите продуктите, които се продават на касите на магазините - от ножчета за бръснене до дъвки, това са стоки с много нисък праг на чувствителност на цената. И ако направите съпоставка с тези стоки в нашите магазини и същите стоки в западноевропейски вериги - те са по-евтини", посочи Рашков.

По думите му след приемането ни в частичния Шенген пред икономиката ни има 5 стопа. "През България минават 4 от транспортните коридора на Европа, тези 5 стопа са граничните пунктове на които има изчакване. За мен като професионалист - България има право да е на транспортанта европейска сцена и тя трябва да заеме мястото си там.

Трябва да има развитие за сухопътен Шенген до края на годината. 

Това е изцяло в ресора на правителството ни, и за да не се оскъпяват стоките за крайния потребител, то трябва да влезем и по сухопътен Шенген възможно най-скоро", обясни той и добави, че чакането по границите вдига цените. 

На въпрос дали има рискове за отварянето на сухопътните граници, той заяви категорично, че нашата страна е доказала, че можем да бъдем надеждна външна граница на ЕС. "Ние имаме наложена рестрикция и е прецедент в историята - влизането ни в частичен Шенген. Причините за това са изцяло популистки", добави Рашков. 

Николай Рашков (СМП): Превозвачите губят 200 млн. евро годишно заради сухопътния Шенген

"Нашият бранш има проблем с липсата на качествени квалифицирани водачи на тежкотоварни камиони", обясни той и допълни, че пред бранша се поставят постоянно невидими граници. "Всяка една компания се спасява сама за себе си, но имаме нужда от държавна политика, която да може да развива сектора. Имаме нужда от експерти в министерството, които наистина разбират от транспорт, за да може да се развива секторът, защото иначе всичко останало е прът в колелата. Пакет "Мобилност" бе приет като законодателство, но към днешна дата нямаме качествен модел за правоприлагане. ЕК създаде експертни групи, аз съм част от такава група и зададох въпросът: "Защо трябва да се инвестира в създаването на такава група?" - въпросът е риторичен. Пакетът не може да се правоприложи и това създава пречки пред нашия бранш", обясни Николай Рашков Николай Рашков Николай Рашков е български делегат в Експертната група за международен транспорт към

Попитан защо Зелената сделка създава проблеми и рестрикции и какво им създава най-големите проблеми в бранша, Рашков заяви, че те трябва да намалят до 2030 година генерираните въглеродни емисии с до 35%.Това е огромна цифра.  Съюзът на международните превозвачи заяви, че това е непостижим таргет.

Стратегията, с която ЕК налага тази сделка, не е работеща.

Има био дизел и био втечнен газ, които могат да се ползват. Те са по-скъпи, но не това е водещето. Говори се за електрификация и за водород, но това няма практическо серийно производство в момента", обясни Рашков. 

Той е категоричен, че имат неотложни проблеми. 

"Призоваваме да имаме качествен и експертен състав в Министерство на транспорта, за да може да се свърши многото работа, която е на масата. Не е чужда идеята да има протести в нашия бранш и тя е на масата. Ако има такова спиране за икономиката, която върви - то ще е трагично за нея", каза още той. 

Последвайте канала на

Калина Христова
1266 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 08:10

3
❤️ Г­о­р­­­е­­­щ­и­­ ­м­­о­­м­­и­­ч­­­е­­­т­­а­­­ ­­в­­­и­­­ ­о­ч­а­­к­­­в­­а­т ­-­­­ X­1­8­­.­­­F­U­N

2024.04.02 | 23:11

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca
дедо

2024.04.02 | 21:15

1
А защо досега не протестирахте за решаване на проблемите

Добави коментар

Водещи новини