Николай Рашков от СМП: Българските потребители плащат с между 15% и 18% по-скъпи стоки от западноевропейските заради изчакване по границите

  • 28 март 2024 17:45

  • 483
  • 2
Николай Рашков от СМП: Българските потребители плащат с между 15% и 18% по-скъпи стоки от западноевропейските заради изчакване по границите
© Булфото

На 31 март България официално ще влезе в Шенген, но само по въздух и вода.

Все още няма яснота по въпроса кога ще стане възможно и преминаването през вътрешните граници на ЕС, отбелязва в материал по темата БНТ и разяснява какви са очакваните загуби за бизнеса от забавянето на процеса. 

Славчо Гургулеев е директор на едно от най-големите дружества в Югозападна България занимаващи се с търговия на зърно. Фирмата притежава над 70 камиона, които почти всеки ден пътуват до съседните Гърция и Румъния. Ежедневно се налага товарите да чакат проверки с часове, а понякога и с дни на граничните пунктове. А това води до загуби за всички по веригата. 

ЕК: Граничните проверки между България и Румъния остават и след 31 март

Според Гургулеев, бюрокрацията на границите в момента е огромна. Документите минават на проверка от поне 6, 7 институции, бавят се, което пък създава предпоставки за корупционни действия. Предприемачът обяснява, че доставя суровини в сферата на храните, тоест изхранва животни, които се използват за угояване и предимно месодайни породи, затова ако доставката по верига се забави някъде, ще има животни без храна. 

Забавянията по сухопътните граници заради различните документни проверки водят и до повишение в цените на стоките, казват от Съюза на международните превозвачи. От браншовата организация обясняват, че около 95% от целия стокообмен на България минава по сухопътен път. Прост пример са така наречените бързооборотни стоки, които са най-чувствителни на тема транзитни разходи.

Българският потребител плаща с между 15% и 18% по-скъпи стоки от западноевропейските граждани само поради простата причина, че ние имаме изчакване по границите, убеден е Николай Рашков Николай Рашков Николай Рашков е български делегат в Експертната група за международен транспорт към от Съюза на международните превозвачи. 

Николай Рашков

Сред най-потърпевшите от чакането са шофьорите на камиони, които чакат с часове наред, не могат да спазват графици и часове, а това води до закъснения. "На нас ни плащат на километър. Когато нямаш километри, какво печели една фирма? Нищо. Най-вече в България и Румъния е така.", каза Красимир Карагьозов, шофьор на камион. 

Като крачка напред определят влизането ни в шенгенското пространство по въздух и вода от туристическия бранш. Туроператорът Здравка Чимева, туроператор е категорична, че това ще се отрази добре, защото всички които пътуват, независимо дали като туристи или индивидуално организирани, не обичат да чакат на границата. "Ще бъде от абсолютна полза за пътуващите", категорична е Чимева. В момента, за да се избегне дългото чакане по сухопътните граници, туроператорите разчитат единствено на добрата организация от страна на граничните власти.

Последвайте канала на

Novini.bg
483 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.28 | 18:42

2
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman
Николай Ралчев Тутракан

2024.03.28 | 18:08

1
Николай Петков Ралчев се казвам( Търкалящият се арестант под полицаи) и живея в гр.Тутракан7600 на ул.Панайот Хитов 5.Аз съм псично много болен потомствен Гей на 48 години.Аз имам тежка шизофрения и съм регистриран и като психопат.Всички знаят, че аз съм луд, затова имам и жълта книжка.Аз работя и си търся млад гей, който да ме аргасва яко и да се ожени за мен, защото аз съм жената в гей-връзките.Аз нося дамско бельо.Майка ми Надя Драганчева на 72г.от гр.Тутракан ,ми разрешава аз да живея с гей.УРА!!!!

Добави коментар

Водещи новини