Министър Богданов: Ако не се справим с реформата в съдебната система, ще видим бизнеси да се оттеглят от България

  • 15 февруари 2024 08:32

  • 499
  • 4
Министър Богданов: Ако не се справим с реформата в съдебната система, ще видим бизнеси да се оттеглят от България
© Нова

Наскоро имахме случай за натиск върху бизнес. Бизнес, който е бил репресиран – случай с производител на протеинови барчета, който беше шумно атакуван от регулатори. Сезирахме се и предприехме мерки. Министерството на икономиката нерядко има подобни проблеми – нарушения, констатирани от Сметната палата и АДФ, за които Прокуратурата не образува досъдебно производство. Това заяви Богдан Богданов Богдан Богданов През 2022 г. Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за, министър на икономиката и индустрията, в ефира на Нова.

„Ние като институция не можем да се месим в съда и прокуратурата.  Въпросът е как проблемите на България могат да се разрешат, а именно – чрез задълбочена реформа”, смята той.

„Защо България е за пореден път пета в списъка за нарушаване на интелектуалната собственост? След като законите са приети, имаме ясни механизми, имаме обучение на експерти, но нямаме ефективно разследване. Все още не можем да се справим с реформата в съдебната система и в прокуратурата. Ако не го направим в спешен порядък, ще видим бизнеси да се оттеглят от България. Решението не е да се плащат рушвети”, категоричен е Богданов.

По думите му предстоящата ротация не е аргумент за предприемане на стъпки, които отдавна е трябвало да се направят. „Ако не го направим, резултатите ще са посредствени в бъдеще. Няма как иначе да станем бяла държава.”

НА ЖИВО: Акад. Денков: Министрите ми не са пешки

„Трябва да мислим как страната да се развива в правилна посока, независимо кой е на първи или втори ред. Ние в МИИ обявихме партньорство с Антикорупционния фонд, за да стигнем до реални решения и да се задават повече въпроси”, каза още министърът.

По думите му България е попаднала в сивия списък за пране на пари, защото нямаме ефективни наказания за злоупотреби. „Апелирам към бизнесмените да не плащат рушвети, а да търсят правдата”, заключи министърът.

„Заплатите са три пъти повече от инфлацията като ръст. Но има дисбаланс в различните райони в България. Трябва да полагаме повече усилия да развиваме районите, които да „догонват” другите, като например тези в Северозападна България”, допълни той.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
499 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
????

2024.02.15 | 09:09

4
"ако се справим",е КАК така бе "министре",та нали УЖ сме ГОТОВИ за ШЕНГЕН ?! С КОРУПЦИЯТА ли ще ВЛЕЗЕМ ТАМ ????
Киро

2024.02.15 | 09:07

3
НИМА?
плъха

2024.02.15 | 09:05

2
евросперми тава ли върховенството само корупция в съда вън от европа и нато
СОДИТЕ АУРУ БИС

2024.02.15 | 09:05

1
ДЖАМ ШИШЕ - НА СК РАБ!

Добави коментар

Водещи новини