Министър Богданов и южнокорейският му колега подписаха Меморандум за насърчаване на търговията и инвестициите

  • 26 февруари 2024 17:22

  • 314
  • 3
Министър Богданов и южнокорейският му колега подписаха Меморандум за насърчаване на търговията и инвестициите
© Министерство на икономиката

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов Богдан Богданов През 2022 г. Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за и Инкьо Чонг, министър на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество в насърчаването на търговията и инвестициите между двете страни.

Официалното подписване на документа стана по време на Тринадесетата Министерска конференция на Световната търговска организация (СТО), която се провежда в Абу Даби, Обединени арабски емирства.

Чрез Меморандума за разбирателство се създава рамка за сътрудничество в търговията и насърчаване на инвестициите между двете страни. Ще се улесни сътрудничеството в областите търговия, инвестиции, индустрия, вериги за доставки и други. „Документът ще допринесе за по-добрия обмен на информация и опит в икономическата сфера, за привличане на корейски инвестиции в България и за създаване на конкретни бизнес контакти и партньорства между компании от двете страни“, изтъкна министър Богданов по време на срещата.

„Усилията ни са насочени към диверсифициране на българския експорт и насърчаване износа и на продукти с по-висока добавена стойност. Работим за намиране на нови пазари и за активизиране на икономическото сътрудничество с партньори извън ЕС“, коментира икономическият министър.

Формите на сътрудничество, съгласно меморандума за разбирателство, включват насърчаване на фирми и физически лица да проучват възможностите за изпълнение на съвместни проекти, насърчаване на сътрудничеството между специализирани субекти и компании и обмена на експерти, учени, техници, студенти и стажанти, насърчаване участието на фирми и лица от двете страни в международни панаири и изложения, провеждани на териториите на двете страни и други. 

Правят индустриална зона на площ от 4500 дка край Варна

Министър Богданов и южнокорейският му колега обсъдиха и възможностите за позиционирането на южнокорейски компании в индустриалните зони у нас, както и възможни инвестиции в сферите на аутомотив сектора, енергетиката, отбраната и проекти за системи за съхранение на енергия. Министър Богданов покани Република Корея да участва с щанд на международното изложение WEBIT, на което България е официална страна – партньор, където да бъдат показани възможностите за иновации и сътрудничество в различни сфери.

През първите десет месеца на 2023 г. стокообменът с Република Корея е на стойност 379.5 млн. щ.д. и бележи увеличение от близо 30% спрямо същия период на 2022 г. През този период българският износ бележи ръст от 72.4% и възлиза на близо 206 млн. щ.д. Вносът от Корея е на стойност 173.6 млн. щ.д. (0.06% намаление). Салдото е положително за България, съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
314 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 09:41

3
❤️ Г­­о­­р­е­щ­­­и­­ ­­­м­­­о­­­м­­­и­ч­е­­­т­а­­­ ­­в­­и­­ ­­­о­ч­а­­­к­­­в­а­­т ­­­-­­­ X­­­1­8­­.­­F­U­­N

2024.02.27 | 00:20

2
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2024.02.26 | 18:24

1
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини