Акад. Денков: Министрите ми не са пешки

  • 15 февруари 2024 08:11

  • 1669
  • 24
© NOVINI.BG

Премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С с отчет за работата на правителството. 

Относно бъдещата ротация, той заяви, че е имало малко повече драма вкарана, отколкото трябва да има. "Не мисля, че е имало искри между нас с г-жа Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова. Напротив, ние обсъждаме варианти и ще продължим да обсъждаме, така че когато има крайно решение, то ще бъде чуто", заяви премиерът.

Най-лесно може да се направи ротацията като си сменим местата, коментира премиерът.

Любен Иванов: Денков и Габриел ще постигнат съгласие относно ротацията

Според него тона от последните дни, с който е било казано, че това не може да бъде ябълка на раздора, която да счупи правителството, е правилния тон. "Търсим решение", категоричен е Денков.

"Министрите не са на една или друга партия. Те са хора, които са избрани, след като са получили одобрението и на двете страни от партийните лидери. Сега пак ще са с одобрение на двамата премиери. Те трябва да си вършат работата и да нямат партийни пристрастия. Нищо не се опитваме да вземем на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в

Министрите ми със сигурност не са пешки на никого", каза премиерът.

Делян Пеевски: Пешчици, топчета и всякакви други играчки са характерни за Радев

Той добави, че е редно министрите да са експерти, които имат собствено мнение и могат да го отстояват. "Това придава сила на този Министерски съвет", каза акад. Денков.

Във връзка с мигрантите и Дъблинското споразумение, премиерът заяви, че миналата седмица е отговарял на въпроси по тази тема в парламента и опозицията се опитва да плаши хората.

Относно има ли напредък за влизането ни в Шенген и по суша, той обясни, че в момента с Австрия по тази тема не се водят преговори, коментира се обаче в ЕК бъдещето на страната ни. Денков напомни, че България има подкрепа на всички останали страни иначе и външната ни граница е изключително добре пазена в момента.

По отношение на влизането на България в Еврозоната, премиерът категорично заяви, че страната ни е отличник по 3 от 4-те показателя, които имат значение - фиксирания курс на лева към еврото, външния дълг, който е един от най-ниските в еврозоната и дефицита. "Единственият показател, по който имаме проблем, е инфлацията. Това е свързано най-вече с външни причини. Инфлацията при нас е една от най-ниските, но в еврозоната е по-ниска и ние се сравняваме с нея. Инфлацията при нас спада бързо и ни трябва малко повече време", посочи той.

За смяната на шефовете в регулаторните органи на България, Денков обясни, че все още правилата не са ясни, но дискусиите по темата са ускорени. "КЗК, КЗП, Комисиите, свързани с радиочестотите - те имат огромна власт върху бизнеса и живота на хората, ако действат правилно", каза премиерът. Той коментира и вдигането на таксите на мобилните оператори. По думите му срещи на министри с шефовете им е имало и на тях е било обяснено, че не е било редно да е имало вдигане на такси. 

Заради вълната от оставки вчера в Софийска градска прокуратура акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С заяви, че се надява, че това е знак за разплитане на зависимости. Коментарът му бе направен след въпрос за убийството на Нотариуса. "Надявам се правосъдната система да успее", заяви той.

Зартова, ръководител на СРП в оставка: Нотариуса е имал много контакти със съдии, прокурори и магистрати

Във връзка с това кога се очаква строителството на новия блок на АЕЦ "Козлодуй", премиерът Денков обясни, че сега предстои да има оценка какво ще струва това на страната ни, но успокои, че до средата на 2025 година това няма да се случи.

Относно образованието в България, той напомни, че то няма как да се подобри, без да се промени. Припомняме ви, че стъпка в това е отпадането на таксите за студентите, но по думите му това не е знак за високото качество на обучението. 

Премиерът Денков и представители на НПСС обсъдиха качеството на висшето образование у нас

За пробите за алкохол и наркотици, акад. Денков коментира, че първо, след новата бройка апаратура, ще се пускат  новите проби и после постепенно ще се изчистват старите. С предимство ще са тези, които са свързани с тежки нарушения. "Чакаме още четири машини, процесът ще се отпуши, така че малко повече търпение", обеща той. 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1669 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар

2024.02.15 | 10:49

24
Достатъчно! Излез от управлението,!
ne

2024.02.15 | 10:35

23
podlogo kircova koi ti e kazal tce grob triabva da upravliava sas vashite nekadarni ministri pak se osra

2024.02.15 | 10:35

22
podlogo kircova koi ti e kazal tce grob triabva da upravliava sas vashite nekadarni ministri pak se osra
ЗОРАН

2024.02.15 | 10:34

21
А бе мишок всичките сте едно пълно недоразумение

2024.02.15 | 10:23

20
По-голям мишок никога не сме имали за премиер..ако му кихнеш и ще напълни гащите,а иначе във война ще влиза...
писна ни от вас

2024.02.15 | 09:11

9
Акад.Денков: Министрите ми не са пешки ПИОНКИ СА! МАФИЯТА ги мести така както си иска. И ти не ставаш за мин. председател.
ха_ха

2024.02.15 | 10:13

19
Глупак от който нищо не става взел се за голямата работа

2024.02.15 | 09:59

18
ПИЯВИЦО ГРОЗНА, МАРШ ОТ БЪЛГАРИЯ, ТИ СИ СРАМ И ПОЗОР, ТАКЪВ УРОД, КАТО ТЕБ!
Бойко

2024.02.15 | 09:53

17
марш в сапуня
Бойко

2024.02.15 | 09:52

16
не само,грозен но и тъп!!!
Експерт

2024.02.15 | 09:47

15
При такава ЦАРИЦА, като Вас ПРЕМИЙЕРЙЕ … какви да са останалите…

Добави коментар

Водещи новини