Бюджетната комисия одобри Бюджет 2024

  • 17 декември 2023 18:03

  • 1577
  • 5
Бюджетната комисия одобри Бюджет 2024
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Бюджетната комисия прие на второ четене държавния бюджет за 2024 година, но без инвестиционните проекти на общините. Законопроектът е повече от 700 страници.

Кметовете, които не са успели да подават проектите си до петък, имат срок до утре да информират Министерството на финансите. 

По-високи такси за хазарта предложиха партиите, които подкрепят правителството. Това ще доведе до повече приходи в бюджета от около 100 милиона лева. От тези допълнителни приходи 68 милиона лева ще бъдат раздадени за култура, предава бТВ.

Останалите средства ще бъдат похарчени за възнаграждения в детски градини и ясли, за детски онкоцентър, за БАН, както и за нов център по киберсигурност. 

Част от допълнителните приходи ще подпомогнат храмове, болници и училища, които купуват електричество по цени на регулирания пазар, както домакинствата.

„Бяха заложени допълнителни разходи за култура и образование. Трябваше отнякъде да бъдат покрити. Приеха се изменения за таксите на хазартните оператори, които се вдига средно между 2 и 4%. Бюджетът е изпълним. Остава общинските проекти да се прецизират финално“, коментира министърът на финансите Асен Василев.

Депутатите в бюджетната комисия от управляващото мнозинство от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС отхвърлиха всички предложения на опозицията между първо и второ четене.

От ИТН и „Възраждане“ предложиха държавните енергийни компании да не внасят в хазната 100% дивидент, но това не беше одобрено от мнозинството в комисията.

От „Възраждане“ поискаха още за една година парите от вноските в частните пенсионни фондове да се пренасочат към НОИ, но и това не беше подкрепено.

Бюджетна комисия гласува на второ четене Бюджет 2024 г.

Бюджетната комисия отхвърли и настояването на ИТН да бъде върнато ДДС от 20% за ресторантите.

На заседанието на бюджетната комисия присъстват представители на бизнеса и синдикатите. Президентът на КНСБ Пламен Димитров предупреди, че в три сектора - земеделие, градски транспорт и здравеопазване, зрее недоволство, защото не са планирани по-високи разходи за заплати. Според Пламен Димитров има 1,1 милиарда лева  повече в здравната каса, но нула лева за увеличение на заплати.

“Това, което не сте направили, ще доведе до напрежение след Коледа. Гответе се за протести и стачки“, предупреди той.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1577 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.12.18 | 01:12

5
Горещи момичета ви очакват на - - - - - Meetme.pw

2023.12.17 | 23:59

4
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Емѝ...СКАПАН ПЕДАЛ СЪМ- МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-ПСИХОТО

2023.12.17 | 19:08

3
При прегледа преди постъпването в следствения арест и после при престоя е установено, че Блажев се намира в ясно съзнание, контактен, всестранно добре ориентиран, без тежки разстройства на мислите. Становището на психиатъра е, че липсват пречки от медицинско естество да му бъде наложена мярка задържане под стража. Той препоръча да бъде настанен в психиатричното отделение на затвора, където ще бъде наблюдаван в клинична обстановка, като това ще помогне на експертизата да се установи психичното му състояние.
СРАМ И ПОЗОР !

2023.12.17 | 18:48

2
ЦЕЛИЯ САЙТ е РЕДАКЦИЯТА СЪС СОРОСОИДНАТА ПРОПАГАНДА +Т Р О Л ...ОТ СЪЩАТА РЕДАКЦИЯ !!!!
СРАМ И ПОЗОР !

2023.12.17 | 18:14

1
ЦЕЛИЯ САЙТ е РЕДАКЦИЯТА СЪС СОРОСОИДНАТА ПРОПАГАНДА +Т Р О Л ...ОТ СЪЩАТА РЕДАКЦИЯ !!!!

Добави коментар

Водещи новини