Социалният министър: Бюджет 2024 е фокусиран върху благосъстоянието на хората

  • 14 декември 2023 17:49

  • 1187
  • 11
Социалният министър: Бюджет 2024 е фокусиран върху благосъстоянието на хората
© БТВ

Не бих определила бюджета като разточителен. Увеличението от близо 400 млн. лева в социалната сфера е инвестиция в хората. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на труда и социалната политика Иванка ШалапатоваИванка ШалапатоваИванка Шалапатова е изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“. На 6 юни 2023 г. е.

Този бюджет определено е фокусиран върху благосъстоянието на хората и в този смисъл е социален. Това отговаря на визията на нашия кабинет да се инвестира в хората, за да могат те да са двигател за растеж в икономиката и да можем да станем модерна европейска страна, заяви Шалапатова.

В отговор на върпос тя уточни, че няма да има коледни добавки за пенсионерите. Политиката ни е вместо два пъти годишно да даваме добавки, пенсионерите да получават ежемесечно по 50 лева повече, отбеляза социалният министър.

Нашата политика е да има трайно повишаване на доходите хората от пенсия и същевременно да увеличаваме тяхната покупателна способност. Целта ни е две посоки – трайно увеличаване на пенсиите и от друга страна да активираме пенсионерите. Вчера беше приет план за активност на хората над 65-годишна възраст. Целта е те да бъдат трудово активни. Можем да им бъдем полезни с безплатни обучения. Идеята е също така те да бъдат активни в социалния и обществения бживот. Те могат да бъдат много полезни, посочи Иванка ШалапатоваИванка ШалапатоваИванка Шалапатова е изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“. На 6 юни 2023 г. е.

Ще започнем и цялостен анализ на пенсионната система, тъй като има много критики към нея. Идеята ни е размерът на пенсията да съответства на осигурителния принос и хората да се осигуряват на реалните са доходи, добави тя.

Социалният министър съобщи, че вдовишките добавки нарастват с 26%. Тези хора много често реално нямат други доходи и идеята ни беше да им помогнем адекватно, отбеляза Шалапатова.

Когато имаме държавен ресурс, е голяма отговорност как да се изразходва той. Целта ни е да не се дават пари "на калпак", а на хората, които най-голяма нужда. Трябва да има цялостна промяна в социалната система, защото в нея има неефективност, каза още министърът на труда и социалната политика.

НС гласува на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО

През следващата седмица ще приема социалните работници, за да ги уверя, че увеличаването на възнагражденията им вече е заложено в бюджета, съобщи Иванка ШалапатоваИванка ШалапатоваИванка Шалапатова е изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“. На 6 юни 2023 г. е. За съжаление, на този етап не мога да кажа точния процент, тъй като план-сметката на държавата все още не е приета от парламента, допълни тя.

По повод искането за промяна на условията на труд, които министър Шалапатова определи като "изключително потискащи", тя обясни, че още от януари започва ремонт на първите 15 социални служби в различни градове в страната.

Според нея сред най-важните фактори за по-добрата работа на социалните служби, са по-добрите компетенции. Тук искам да кажа, че сме заложили и ресурс и имаме цялостна програма за обучение на хората, тъй като те се сблъскват понякога с толкова тежка казуистика в едно семейство, че реално нямат компетенциите да бъдат партньори на това семейство, допълни социалният министър.

Предвижда се да се създадат местни клонове на Националния център за развитие на човешките ресурси, който е органът, отговарящ за обучението, каза Шалапатова. В това отношение социалното министерство е получило подкрепата на Националното сдружение на общините в България, откъдето са уверили министъра, че те също искат да създадат местни центрове за обучение на хора в социалната сфера, така че ще се създаде една цяла инфраструктура.

Според Иванка ШалапатоваИванка ШалапатоваИванка Шалапатова е изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“. На 6 юни 2023 г. е срещу всички тези инвестиции трябва да има резултати – да се преборим и изкореним детската бедност, социалната изолация, безработицата при младите хора, пасивния начин на живот.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1187 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2023.12.14 | 21:30

11
Популистка, социалната тралалалаа

2023.12.14 | 18:06

2
ЗА РАЗЛИКА ОТ БЮДЖЕТИТЕ НА БОКО ФОКУСИРАНИ ВЪРХУ ЧЕКМЕДЖЕТАТА

2023.12.14 | 21:01

10
Споко и тея имат чекмеджета, нема а са плашиш.
ВРАЧАНСКИ КАМЪК

2023.12.14 | 19:03

6
НЕЩО КАЗА ИЛИ СЕ ИЗ С РА?

2023.12.14 | 21:00

9
Казва, че са се фокусирали да ограбят благосъстоянието на хората.
ZZZ

2023.12.14 | 20:11

8
Другари, ние сме Руски братя славиани, няма българиа!!! Време е да излезем с оръжие и да спрем фашизъма и унищожаването на Паметника на освобождението ни.. ВЕЧНА ДРУЖБА С СССР - БКП - ВЪЗРАЖДАНЕ..! Време е Путин освободят брацка Украйна се върне тук с танковете и да ни бомбардира срещу фашизъма!!! УРА.. УРА..УРА.
Тони

2023.12.14 | 20:00

7
Не ви е срам... Най бедните да страдат

2023.12.14 | 18:58

5
Вечна дружба с СССР – БКП - Възраждане и Путин !!! Да идват танковете и братушките да ни освободят! Ура !

2023.12.14 | 18:55

4
БЪЛГАРСКИ НАРОД кога ще нахлуе и ще измете наглите изроди от БЪлгария ЗАВИНАГИ?!
Анонимен

2023.12.14 | 18:29

3
Разбира се когато се прилагат западни образовани мерки с опит народа е щастлив и се преборва с демографската криза, а не такъв от опозоцията на лишения и забрани и несоциални мерки!
байдън и този кучи син

2023.12.14 | 18:05

1
късно нито коледни пенсии чак малки изчезвайте

Добави коментар

Водещи новини