Психологията на "Черния петък" е базирана на психологията на недостига

  • 27 ноември 2023 09:32

  • 127
  • 0
Психологията на "Черния петък" е базирана на психологията на недостига
© Novini.bg/ Canva
Слушай новината Слушай новината

"Черният петък" е период, в който хората пазаруват ирационално, каза пред Радио София Етиен Янев – специалист по дигитален маркетинг. По думите му, виждайки толкова много отстъпки, потребителите започват да купуват.

"Другото много важно нещо е, че онлайн магазините трябва да преценят своите оферти, тъй като всички потребители сега се оглеждат за неустоими оферти. Играта не е само да се пусне някаква отстъпка, а да се направи оферта, която наистина би заинтригувала потребителя. Той е супер пренаситен, постоянно има различни отстъпки", обясни Янев.

Той добави, че повечето оферти са добре профилирани, така че да достигнат до точния потребител.

„Черен петък” в големите търговски центрове

"Това правят маркетолозите и това би трябвало да са направили преди "Черния петък", а именно да са профилирали потребителите. Другото предизвикателство пред маркетолозите и онлайн магазините е да не се впуснат твърде много в тази истерия "Черен петък", тъй като потребителят, който пазарува на "Черен петък" е малко по-различен. Той не е онзи лоялен потребител, който пазарува в магазина, който може би и на "Черен петък" ще се появи. Това е такъв тип потребител, който чака нещо изгодно", каза Етиен Янев.

Според него психологията на "Черен петък" е базирана на психологията на недостига, че ако не вземеш сега, няма кога.

"Ако не вземеш до 24 часа, повече няма да имаш шанс. Потребителите трябва да внимават, защото ако нещо е налично в следващите 24 часа, не означава, че на нас ни трябва, за да не завършим "Черния петък" със стая, която е претъпкана с ненужни неща и празен портфейл", обясни Етиен Янев.

Той посъветва потребителите да внимават с т.нар. "фишинг". Това са оферти, които идват по имейл и изглеждат изключително реалистични, но водят към уебсайтове, които са създадени от недоброжелатели и хора, които събират личните ни данни.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
127 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини