Регистрираната безработица през април е 5,7%

  • 17 май 2024 15:32

  • 195
  • 1
Регистрираната безработица през април е 5,7%
© Novini.bg/ Canva

Регистрираната безработица в страната през април е 5,7%, сочи административната статистика на Агенция по заетостта (АЗ). От ведомството отчитат намаление с 0,1 процентни пункта спрямо предходния март. Броят на регистрираните безработни граждани е общо 161 049, което е понижение с 2586 души. За това информират от пресцентъра на АЗ.

Има увеличение на започналите работа през април – те са били 16 263, което е с 2031 лица повече спрямо предходния месец. Работа с подкрепата на бюрата по труда са намерили и 287 пенсионери, учащи и заети. През април са регистрирани нови 22 159 безработни лица в бюрата по труда. Увеличава се броят и на заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар - през април те са 15 636 при 14 706 през предходния месец.

Най-много са свободните работни места в сферата на преработващата промишленост, търговията, хотелиерство и ресторантьорство, държавното управление, административни и спомагателни дейности и строителство. Най-търсени от бизнеса през април са персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; работници в селско, горско и рибно стопанство; продавачи и др. 

В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през месеца са активирани над 5700 неактивни на пазара на труда лица. Представителите на рисковите групи, които са намерили трудова реализация през април чрез субсидирани работни места, са 1068. Също така предходния месец 188 души са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професия или ключова компетентност. Издадените ваучера за заети и безработни лица за дигитални обучения по проект „Компонент 2: Обучения за DI-GI умения и компетенции“ по Плана за възстановяване и устойчивост са 5429, отчита още АЗ.

Тази седмица се състоя конференцията „Стратегии за успешно активиране – настояще и бъдеще“, на която бе посочено, че Агенцията по заетостта и социалното министерство ще продължат усилията за идентифициране на гражданите, които нито работят, нито учат, за да бъдат активирани на пазара на труда и да се използва техният потенциал. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
195 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:00

1
❤️ Г­о­­р­­е­­­щ­­и­ ­­м­­о­­м­­и­ч­е­­­т­­­а­­­ ­­­в­­и­­­ ­о­ч­а­к­­в­­а­­т ­­­-­ X­­1­­8­­­.­­­F­­U­N

Добави коментар

Водещи новини