Очакват ни ли по-високи изравнителни сметки?

  • 17 май 2024 14:48

  • 318
  • 1
Очакват ни ли по-високи изравнителни сметки?
© Novini.bg/ Canva

Повечето топлофикации в страната искат по-високи тарифи за парното и топлата вода от 1 юли. Това стана ясно от заявленията им в Комисията на енергийно и водно регулиране.

"Всяка една топлофикация за своята дейност има определено количество разходи, които трябва да извърши. С тези разходи тя произвежда топлинна и електрическа енергия. Това са два продукта, ако се увеличи цената на единия продукт - електрическата, ще падне цената на топлинната, и обратното. Сумата от тези два продукта трябва да покрие всички разходи. Но това не може да бъде допуснато от КЕВР, защото за да си искаш по-голяма цена на тока, за да ти се получи по-ниско парно - това означава кръстосано субсидиране, което не е разрешено", каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев в студиото на "България сутрин".

Според него цените трябва да са адекватни.

От "Топлофикация София" отговориха на КЕВР

"В Топлофикация "Плевен" случаят е коренно различен. Причината е, че в края на миналата година Топлофикация "Плевен" въведе в експлоатация много сериозни мощности за произвеждане на топлинна електрическа енергия. Тя ще работи доста по-ефективно, което означава, че ще захрани повече абонати и това автоматично води до понижаване на цените, дори в заявленията", допълни Георгиев за Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че в Топлофикация "София" няма нови мощности.

"Топлофикация "Велико Търново" е частен случай, това е най-малката топлофикация у нас, имат много малко абонати. Всички разходи трябва да бъдат разпределени върху по-малко производство. Както знаем, никога не са имали цена 300 лв. КЕВР определя други нива на техните разходи и така цената отива на нормални нива. Основната част от разходите на всяка една топлофикация са горивата и емисиите", поясни председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Попитан дали отново ще има драми с изравнителни сметки, Кремен Георгиев отговори: "Не би трябвало, защото изравнителни сметки касаят период от 1 юли 2023 година до 1 юли 2024 година. Идват в период, който цените са други, но касаят предишен. Някои ще си получат изравнителните сметки още към края на юни. За поставянето на дигиталните топломери крайният срок е 2027 година. Но доколкото ми е известно, доста добре върви смяната на тези уреди. Хората разбраха, че не е нужно да чакат крайния срок".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
318 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:00

1
❤️ Г­­о­­­р­­е­щ­и­­­ ­­­м­о­­­м­­­и­ч­е­т­­­а­­­ ­­­в­­и­ ­­­о­­­ч­­­а­­­к­­­в­а­­т ­­-­­ X­­­1­­­8­­­.­F­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини