Бившият министър Никола Стоянов: С отпадането на дерогацията ще има сериозно поскъпване на горивата

  • 13 ноември 2023 18:03

  • 955
  • 6
Бившият министър Никола Стоянов: С отпадането на дерогацията ще има сериозно поскъпване на горивата
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Дерогацията е въведена поради липсата на невъзможност веднага да се премине на неруски петрол, а и да е в полза на българските граждани, за да няма шоково поскъпване на горивата. От една страна е важно цените да са ниски, а от друга – да няма свръхпечалби. Това заяви бившият министър на икономиката Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Това, което успяхме да постигнем е на тримесечие „Лукойл“ да се внася данък в хазната ни, като постигнахме споразумение да пренесат икономическата си дейност в България, подчерта той.

„Има данъчни закони в България и те трябва да се спазват от всички. Когато те преместиха икономическата си дейност в България през декември в хазната постъпиха 87,5 млн. лева“, посочи Стоянов.

Дерогацията за внос на руски нефт не оказва влияние на цените на горивата, смятат експерти

Във връзка с обвиненията, че „Лукойл“ не внася данъците си, бившият икономически министър заяви: „Затова изискахме да има икономическа полза. Планът за преминаване на неруски петрол не може да се направи от парламента, а от „Лукойл“ под натиска на правителството. Още март месец са започнали тестове с неруски петрол. По-сериозен е проблема с логистиката. Когато виждаш, че има дерогация – е безмислено да пренастроиш на Уралс. Има действаща дерогация до края на 2024 година. Те не внасят друг петрол, защото има дерогация. С отпадането ѝ можем да очакваме сериозно поскъпване на горивата. Няма да се използва руски суров петрол, който е по-евтин и бензинът ще е по-скъп, но ще го има. Двете ни възможности за внос са през Босфора или през Черноморския регион“, обясни Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет и показа схеми на печалбите на рафинерията и данъците, които е започнала да внася у нас, след натиска на служебния кабинет.

По думите му най-важният субект в енергетиката е да има предвидимост. „Ужасно е, че всеки ден се променят правилата. Като се реши нещо – да се работи по его. Като има свръхпечалби – да се обложат. Гордеем се, че успяхме да качим с 43%“.

Във връзка с поръчаните болни машини „Страйкър“, Стоянов заяви: „Изключително важно е тяхната поддръжка да се извършва тук и боеприпасите им да се произвеждат в България“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
955 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Боже

2023.11.13 | 20:38

6
ЩО и краварите изчезнаха със оня завод около Пловдив, и оставиха 800 души без работа, вината я носят руснаците нали. Тея разбраха че вятъра обръща посоката.
Ами

2023.11.13 | 20:34

5
АМЕРИКАНСКАТА ФИРМА ДЕТО КУПИ ЗАВОД "OSRAM" КРАЙ ПЛОВДИВ, ИЗЧЕЗВА. ЛИКВИДИРА ХА ЗАВОДА. 800 ДУШИ НА УЛИЦАТА. ПРОМЯНАТА ПРОДЪЛЖАВА. СЛЕДВАТ ОЩЕ.

2023.11.13 | 18:59

3
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват---->> mub.me/keto
Накой

2023.11.13 | 20:32

4
ПУ... ТИ М..... А.
ха-ха-ха

2023.11.13 | 18:45

2
поръчаните БОЛНИ машини!

2023.11.13 | 18:21

1
руснявите марионетки плашат гаргите още от март 2022-ра. както нямаше грижи за газа, така няма грижи и за нефта, помияри.

Добави коментар

Водещи новини