Георги Ангелов: Дори в Италия петролът е по-евтин от този в България

  • 07 декември 2023 13:50

  • 1712
  • 5
Георги Ангелов: Дори в Италия петролът е по-евтин от този в България
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Дори да започнем да внасяме друг петрол, пак цената на горивата ще е по-евтина", заяви в ефира на Дарик старши икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов.

"Теоретично да, имаше смисъл от дерогацията," заяви Ангелов, коментирайки дерогацията за намалена акцизна ставка върху петролните продукти. "Ние като страна внасяме по-евтин петрол и ако можехме тази цена да я върнем на потребителите или да я обложим в държавния бюджет, това щеше да донесе много големи приходи."

"Вместо печалбата да влезе в нашия бюджет, защото ние сме предоставили тази дерогация, тя влиза в други бюджети," коментира икономистът. Той изрази загриженост от високите цени на петрола в България спрямо съседните страни и подчерта, че дерогацията не е довела до очакваните икономически ползи за страната.

Георги Ангелов: Трябва да има ниски данъчни ставки, но всички да си ги плащат

"Ние плащаме по-високи цени на петрол, отколкото нашите съседни страни. Дори в Италия е по-евтино от България", заяви той.

Ангелов коментира и текущите спорове за отмяната на дерогацията, изтъквайки, че тези спорове водят до натиск върху държавата и принасят приходи.

"Тези спорове доведоха до това, че започнаха да влизат пари в бюджета, до натиска "ще ви отнемем дерогацията, ако не си платите". Според мен тези спорове оказват положително влияние, този натиск води до приходи, каза икономистът.

"С "Газпром" трябва да се подходи по същия начин. Там въведохме такса, те не я плащат," поясни той.

Ангелов добави: "България ще стане монополист, след като Украйна догодина спре транзита на руски газ. България ще остане единствената тръба, чрез която руски газ ще влиза в Европа. Ако сме монопилист и не можем да съберем една такса, значи нещо не е наред".

В контекста на предполагаемата продажба на бизнеса на "Лукойл", Ангелов изрази мнението си за възможни последици. "Хубаво ще е рафинерията да е на един собственик, а складовете - с друг, за да има конкуренция, това може да проработи", отбеляза той, като подчерта необходимостта от промени в модела на собственост, за да се гарантира по-голяма прозрачност и конкурентоспособност в сектора.

Относно влиянието на Русия в енергийния сектор, Ангелов подчерта, че България може да намери евтин петрол на световните пазари и да разнообрази своите доставки, като по този начин намали зависимостта си от руските.

"Въпреки това, че Русия се опитва да манипулира пазара, той е залят от други производители, които подпомагат за спадането на цената на петрола. Дори да започнем да внасяме друг петрол, пак цената на горивата ще е по-ниска заради глобалните фактори и електическите автомобили", коментира старши икономистът.

"Откакто "Газпром" напусна европейския пазар и Европа спря да внася руски петрол, инфлацията постоянно пада. Като изгонихме тези, които манипулираха пазара, инфлацията вече не може да се повлияе от тях, същото ще важи и за България" заключи той.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1712 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Анонимен

2023.12.08 | 08:38

5
В Италия в момента един литър бензин селф сервиз е 1.78€. Един литър дизел е 1.74 €.Как ще е по евтин?

2023.12.07 | 15:55

4
Понеже Полша, Германия, Унгария не купуват руски нефт Украйна вдигна цената на транзита от 2€ на 25€, следствие на това Полша спря житото от Украйна

2023.12.07 | 15:53

3
Италия получава нефт от Либия за който не плаща.
...,,- ,,болимехуя. 9

2023.12.07 | 14:33

2
кажи го.. на...Добрев..
Кръстю

2023.12.07 | 14:12

1
Ние сме скапана държавица! Искаме да ни е скъпо, за да ни е убаво!

Добави коментар

Водещи новини