Топено сирене вместо кашкавал: Има ли уловки на пазара у нас?

  • 06 април 2023 10:00

  • 457
  • 0
Топено сирене вместо кашкавал: Има ли уловки на пазара у нас?
© Novini.bg/ Canva

От години кашкавалът в търговската мрежа е произведен по две различни технологии. Традиционният български продукт масово се замества от продукт, направен с вносна суровина. bTV провери има ли уловки при продажбата на кашкавал у нас.

Въпросната вносна суровина се нарича калиата. 

Ще доживеем ли да получаваме същото качество стоки, каквото получават западноевропейците срещу парите си?

„Този полуфабрикат е на половин цена от суровото мляко, което се изкупува в България. Тази технология е по-близка до производство на твърдо топено сирене“, казва Милкана Йорданова, собственик на мандра в Смолян. 

Разликата е в това, че българският кашкавал се произвежда от сурово мляко, преминава през технологична обработка - млечно-кисела ферментация, и накрая се оставя да зрее между 45 и 60 дни. Другият продукт се внася от Полша, Холандия, Белгия и идва в България в замразено състояние във вид на сиренина.  

„Тук се размразява и се топи в специални машини за т. нар. сухо парене. Тук става процесът на топене с емулгаторни соли, добавка на масло или някаква друга мазнина. Опакова се и може веднага да се продава. Какво пречи да се нарича калиата“, обяснява Милкана Йорданова.

Според производителите традиционният български продукт, носейки на гърба си други продукти, се обезценява.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
457 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини