От кое сирене да ви отрежа – рок или рап? В Швейцария въпросът не звучи странно

  • 11 юли 2023 17:06

  • 1987
  • 1
От кое сирене да ви отрежа – рок или рап? В Швейцария въпросът не звучи странно
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

От кое сирене да ви отрежа – рок или рап? Или може би Моцартово? Или техно?

Ако ви зададат такъв въпрос в магазина, може би ще сметнете продавачката за странна. Но не и в Швейцария, ако eдин кулинарен артексперимент бъде потвърден с по-убедителни доказателства.

Местният ветеринар и производител на сирене Бийт Вампфлер от Бургдорф в Централна Швейцария и екип изследователи от Университет по изкуствата в Берн споделиха неотдавна първите резултати от свой експеримент. Според тях качествата на сиренето могат да се подобрят, ако то “слуша” музика, докато зрее.

В Пловдив работят върху създаването на нови сортове зеленчуци

За да тестват предположението си, изследователите пускали различни видове музика на няколко пити традиционно швейцарско сирене ементал в продължение на 6 месеца. За да елиминират страничните фактори, млякото за сиренето било доставено от един и същи фермер, обработено в един и същи съд в един и същи ден. Питите обаче били поставени в различни дървени кутии. Само една от кутите не била “обработвана” с музика.

“Класическото” сирене слушало “Вълшебната флейта” на Моцарт. “Рок” сиренето слушало Stairway to Heaven на Led Zeppelin. “Амбиентното” сирене зреело под звуците на “Монолит” на Yello. “Хип-хоп” сиренето било обгрижвано с Jazz на A Tribe Called Quest. “Техно” сиренето се радвало на UV на Vril. Питата, която зреела в пълна тишина, било сирене от така наречената контролна група.

Освен различни стилове музика експериментаторите решили да тестват как ще се отрази на млечния продукт присъствието на тонове с различни височини и честоти. Затова  използвали високи, средни и ниски тонове и честоти, пише "24 часа".

След приключване на процеса на зреене изследователите подложили сирената на два теста - лабораторен анализ и тест за вкус, извършен от топдегустатори и познавачи. За изненада на мнозина и двата теста установили разлики във вкуса и качествата на сирената. Най-силен вкус, заедно с контролната проба, имала пробата от средночестотното сирене. За най-вкусно било определено хип-хоп сиренето. Според Вампфлер то било “забележително плодово както на мирис, така и на вкус, и значително различно от другите проби”.

Той е убеден, че влажността, температурата или хранителните вещества не са единствените неща, които влияят на вкуса на сиренето. “Освен бактериите и ензимите, които формират вкуса и влияят на неговата зрялост, съм убеден, че звуците и музиката също могат да имат физически ефекти”, казва Вампфлер.

Отначало проф. Майкъл Харенберг, музикален директор на университета, който осигурил научната подкрепа за експеримента, бил скептичен. Помислил, че става дума за рекламен трик, но после осъзнал, че в идеята има смисъл. “Открихме, че има научна област, наречена сонохимия, която разглежда влиянието на звуковите вълни и ефекта на звука върху твърди тела”, казва Харенберг.

Затова не само се отнесли сериозно към експеримента, но включили студенти като част от програма, която обединява общностите в региона – в случая селско стопанство и изкуства. Задачата на студентите била да поддържат музиката постоянно.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1987 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
инвалид

2023.09.28 | 13:23

1
да пробват със сирене/кашкавал ЧАЛГА. Сигурен съм, че ще се спаружи, като мозъците на изпълнителите и слушащите.

Добави коментар

Водещи новини