Хемоглобин, сърца и нишесте: Какво реално има в салама “Бургас”

  • 23 януари 2023 09:30

  • 10537
  • 4
Хемоглобин, сърца и нишесте: Какво реално има в салама “Бургас”
© БТВ

Зад наименованието салам “Бургас” не се крие рецепта, заяви Богомил Николов от Българската национална асоциация "Активни потребители" в предаването “Тази сутрин”. 

Новото проучване на асоциацията, включващо 25 марки колбаси, показва, че при четири съставки в оригиналната рецепта, в саламите “Бургас” те са от 7 до 23.  

“Класическата рецепта е 60% на 40% свинско и говеждо месо, черен пипер, сол и консервант. Трябва да има някакъв стандарт около, който всички да се равняват”, каза Николов.

Той подчерта, че дори и по структура не си приличат много саламите. “Ако трябва да се приложи стандартът за шпеков салам, то структурата трябва да е мозаечна и да се вижда месо. По-ниско качествените колбаси са по-меки. Формално не се злоупотребява, защото няма норма”, добави Николов. 

Според него дори само по цената може да се разбере качеството. 

Колбасите у нас са по-скъпи, по-некачествени и предимно от вносно месо

"Всичко, което може да направи продукта по-евтин, е добре дошло в казана на производителя. Начело с това е водата, тя е мечтата на всеки производител. Картофеното нишесте се слага, защото е по-евтино от месото", каза Николов.

По думите му трябва да се потърси решение. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
10537 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.23 | 10:47

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

2023.01.23 | 11:53

2
Както казал Чапай на Петка - Слагай в лайната и малко кайма, иначе кюфтетата не са вкусни.
Барон

2023.01.23 | 12:05

3
Големия проблем в производството на храни е липсата на ефикасен контрол. При производството на всички видове храни - млечни, месни, от брашно и др., ако не е обявено, че са произведени по регистрирана и защитена рецепта и технология и трябва да отговарят на конкретно съдържание и качество /това са по-малко от 5% от храните/ могат да съдържат всичко, което е решил да вложи производителя. Длъжен е да показва на етикета и да доказва, че в тази храна няма вредни за здравето на потребителя добавки. Това е! Режима на производство на храни и на хранителни добавки /в аптеките/ е Регистрационен, а не е Разрешителен. Тука е заровено кучето!
Asen Pashaliiski

2023.01.23 | 13:05

4
Belene triabva da se otvori

Добави коментар

Водещи новини