Министър Стоянов: Стокообменът ни с Япония надхвърля 300 млн. щ. д.

  • 28 ноември 2022 13:19

  • 353
  • 2
Министър Стоянов: Стокообменът ни с Япония надхвърля 300 млн. щ. д.
© Министерство на икономиката

През 2021 г. стокообменът ни с Япония надхвърля 300 млн. щ. д., като отбелязва увеличение от над 30%. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет с представители на японския бизнес у нас.

Дискусията е част от инициативата „закуска с инвеститори“, като целта е в неформална обстановка представителите на чуждестранните компании да представят пред ресорния министър проблемите и плановете си за развитие. В срещата участие взе и посланикът на Япония у нас Н. Пр. Хироши Нарахира. 

„Япония е приоритетен търговско-икономически партньор на България и има огромен потенциал за развитие на двустранните ни взаимоотношения“, посочи министър Стоянов.

По думите му високите стандарти на японския пазар и отдалеченото му географско положение налагат българските фирми да разработват продукти с високо качество, които да бъдат конкурентни на него. Наблюдава се завишен интерес към български екологично чисти и здравословни продукти. 

Германска компания с интерес към инвестиция за над 1 млрд. евро в Северозападна България

В ход са японски проекти в България на обща стойност 320 млн. лв., които осигуряват близо 7000 нови работни места, стана ясно по време на срещата.

„Сигурен съм, че можем да привлечем повече японски инвестиции в страната ни и това е една от целите на тези срещи“, каза още Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет.

Той заедно с японския посланик Хироши Нарахира се обединиха около мнението, че е налице неизползван потенциал за съществено увеличение на инвестициите. Дипломатът благодари за инициативата и изрази очакване в близко бъдеще интересът към страната ни да расте.  

Дискусията се организира от Министерството на икономиката и индустрията с подкрепата на Посолството на Япония у нас и Японско-българската търговска камара.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
353 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.28 | 17:28

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Емѝ...

2022.11.28 | 13:37

1
Това е по-малко от годишния оборот на някоя продавачница на автомобили в по-голямо японско село.

Добави коментар

Водещи новини