Министър Стоянов: Преките чуждестранни инвестиции в България към началото на 2022 г. надхвърлят 50 млрд. евро

  • 07 октомври 2022 15:37

  • 530
  • 5
Министър Стоянов: Преките чуждестранни инвестиции в България към началото на 2022 г. надхвърлят 50 млрд. евро
© Министерство на икономиката
Слушай новината Слушай новината

Министърът на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет стартира нова инициатива с чуждестранните компании у нас за подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите.

Първата среща от формата „закуска с инвеститори“, която се проведе днес, е с представители на австрийския бизнес и се организира със съдействието на Посолството на Австрия в България. Размерът с натрупване на преките чуждестранни инвестиции в България към началото на 2022 г. надхвърля 50 млрд. евро. „Зад тези числа стои труда на хиляди компании. Ние, като държава, сме длъжни да имаме много по-оперативен диалог с тях“, подчерта министър Стоянов. По думите му е много важно тези срещи да станат регулярни, защото те осигуряват бърза и директна форма на комуникация на чуждестранния бизнес с ресорния министър. „За нас е ключово да чуем от първо лице проблемите и бъдещите намерения на чуждестранните инвеститори в страната. Това ще ни подпомогне при подготовката на законодателни промени и при бъдещо развитие на индустриалните зони“, допълни Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет при откриването на събитието. 

Министър Стоянов: Съвсем скоро в 10 от 10 автомобила в Европа ще има части, произведени в България

По думите на икономическия министър близо 10% от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании, които развиват своя бизнес в почти всички сектори. Общо 350 австрийски компании до момента са инвестирали в страната ни 4,6 млрд. евро. „През миналата година износът ни към Австрия расте с 36%, а стокообменът е близо 1,9 млрд. евро“, заяви Стоянов. Той обърна внимание и на факта, че 90% от присъстващите на днешната среща са българи, част от висшия мениджмънт на австрийски компании у нас. Министър Стоянов съобщи, че към момента се работи по редица инвестиционни проекти, като очаква конкретни новини в следващите месеци. Целта е да бъдат привличани инвестиции с висока добавена стойност и компании, които ще бъдат двигател на икономически растеж и увеличаване на доходите.

В рамките на дискусията представители от над 15 компании представиха своите въпроси и проблеми. Договорено бе тези дискусии да бъдат регулярни, а министър Стоянов подчерта, че за него няма малки и големи проблеми и вратата му е отворена за всички компании, работещи в страната. Предстои подобни срещи да бъдат организирани съвместно с останалите чуждестранни търговски камари в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
530 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.08 | 00:06

5
❤️Казвам се Паула, на 23 години съм) Аз съм еротичен блогър, обичам палави истории 18+) Моля, погледнете ме, абонирайте се за моя канал на връзката ➤ Ja.cat/id398062
Еми...

2022.10.07 | 17:16

2
И нито стотинка от това има общо със сегашното правителство на ЗКПЧ гълъб и неговите газпромови проститутки.
капиталист

2022.10.07 | 17:17

4
комунисти, какво общо да имат с инвестиции?
вие сте глупаци

2022.10.07 | 15:42

1
Всяка година има растеж и инвестиция за милярди пък заплатите си седят най-ниските в Европа.
капиталист

2022.10.07 | 17:17

3
виси по-малко във форумите, работи повече.

Добави коментар

Водещи новини