Енергийният министър: Искаме еднакви сметки за газ, парно и ток

  • 21 октомври 2022 16:16

  • 745
  • 1
Енергийният министър: Искаме еднакви сметки за газ, парно и ток
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Пазарът не можа да реагира своевременно, наложи се намеса на ЕК и държавата, за да вкараме коректив, което ще действа от 1 декември до 30 юни сл. г. По този начин оптимизираме печалбите в сектор енергетика. Това каза на брифинг служебният министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския.

„Както вече обявихме, една от основните инициативи е еднаква да е цената на битовия потребител за отоплението на газ, парно и ток. Така ще избегнем хората да преминават от един начин за отопление към друг, което води до много разходи. Важно е битовите потребители да са защитени и с еднакви условия“, каза той и уточни, че се стремят уеднаквяване на сметките.

Росен Христов: Газът може да поевтинее с още 25%

На въпрос въпрос от медии относно конкретни цени, той отговори, че се довършват анализи, точните цифри се уточняват и другата седмица се очаква да се предоставят всички детайли относно тази част от компенсациите.

По повод мерките за бизнеса, той уточни: „Вкарахме принцип на прозрачност, спазваме изискванията на европейската директива да постигнем целите за енергоспестяване. Компенсациите следващата седмица ще включват диверсифициран подход. По-големи компенсации ще получат фирмите, инвестирали във възобновяеми източници за електроенергия“.

„Това, което през последните дни правихме, е да определим прагът на потребление на електроенергия, след който да се плаща по-висока цена на електроенергия. За зимата домакинство консумира ок. 800 киловатчаса на месец, а за лятото – 300. Така че нашето предложение ще бъде именно за такива лимити, а свръхколичеството да се заплаща на пазарни цени“, каза още той.

Друга важна тема според министъра е диверсификацията на гориво за АЕЦ „Козлодуй“: „Работим по оттеглянето на зависимостта от гориво от Русия. Предходното правителство беше приело решение на МС, с което се ограничаваше този процес, като беше забранено участието в търга на компании, които имат елемент от руска технология в своя процес. Така се елиминираха няколко европейски компании. Буквално нямаше от кого да си снабдим гориво. Отменяйки това решение, си отваряме поле за разговори с няколко чуждестранни компании.“

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
745 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.21 | 18:58

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини