Пламен Димитров: Някои стоки поскъпнаха със 100%

  • 23 септември 2022 09:58

  • 404
  • 2
Пламен Димитров: Някои стоки поскъпнаха със 100%
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Искаме политиците да разберат колко е важна темата с високите цени. Около 18% официално е инфлацията, но ние отчетохме над 50%, а някои минаха и 100%, като например олиото. Това усещат хората, затова искаме поне с до 20% да бъдат компенсирани доходите. Надявам се идната седмица с работодателите да обявим съвместни мерки към властта. Това коментира за "Твоят ден" президентът на КНСБ Пламен ДимитровПламен ДимитровПламен Димитров е президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

По думите му към юни в сектор "Индустрия", заплатата е нараснала с около 280 лева, така се приближава до компенсиране на инфлацията. "В сектора на услугите обаче заплатите са увеличени с около 14%, докато в публичния сектор са едва 8%. Земеделските производители получават между 15 и 20% от крайната продажна цена, останалите - в търговци. Трябва да се осветли цялата верига", категоричен е синдикалистът. 

КНСБ: Доходите трябва да са на фокус на новото правителство

Според него 200-300 млн. лева от допълнителните приходи ще са нужни за компенсации. "140 млн. от тях трябва да отидат до бюджетните системи. Енергийните помощи за бедни трябва да бъдат разширени. 620 лева не стигат за сметките, с тях могат да се купят около 3 кубика дърва, а миналата можеше 7-8 кубика. Трябват още толкова като пари, за да имат средства за дърва. Същото важи и за клиентите на "Топлофикация", където ръстът е около 30%. За енергийните помощи са нужни 1 млрд. на месец", разкри той. 

Димитров споделя, че може да видим фалиране на болници и училища, ако не им се помогне с цените за отопление. "Без правителство ще бъде по-зле, нови избори през зимата ще доведе до разочарование и делигитимация на изборната система, ще гласуват не повече от 20%", прогнозира той. И допълни, че акциите на КНСБ продължават по сектори, браншове, региони и по предприятия, където не е достигнатото нужното увеличение на заплатите. 

Последвайте канала на

Калина Христова
404 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.09.23 | 12:17

2
От 100% до 17% официална инфлация, значи има стоки, които са поевтиняли драстично. Някой знае ли кои са те, че аз не знам?
радев

2022.09.23 | 10:42

1
смърт за всички ограбили българия и които създадоха инфлацията и вдигнаха всичко радев к урво ти вече не си президент

Добави коментар

Водещи новини