КНСБ: Българите работят с 4 часа повече седмично спрямо другите европейци

  • 20 септември 2022 09:41

  • 1038
  • 0
© Novini.bg

Единствено и само писмено се извършват промените в трудовия договор. Например, ако се увеличи броя на отпуската, то работникът трябва да се уведоми писмено от работодателя. Другата промяна в трудовото законодателство засяга изпитателния срок- ако договорът е до 1 година, то изпитателният срок е месец. Когато в един трудов договор не е уреден срок на изпитване, то се счита, че той е 6 месеца. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ  Тодор Капитанов.

Работното време в България е 56 часа, а в ЕС максималната разрешена продължителност е 52 часа седмично.

В България не е приведена регламентация относно сумираното изчисляване на работното време съгласно европейските директиви, отбеляза Капитанов. По думите му съгласно европейските директиви и Конвенцията на Международната организация на труда то следва да се прилага само в производства с непрекъсваем режим на работа. КНСБ беше първата организация, която направи коментар в България на промените в КТ, посочи Капитанов и уточни, че коментарът е публикуван на страницата на синдиката в интернет. 

КНСБ започна протести, иска по-високи доходи и ефективни мерки срещу инфлацията

Капитанов припомни, че вчера КНСБ откри кампания за увеличаване на доходите и запазване на работните места. Едно от исканията е спазване на законодателството и прилагането на европейските рамки, с които България е обвързана, каза синдикалистът.

Липсва ангажиментът на държавата за правната регламентация на сумираното изчисляване на работното време, смята Капитанов. 

Величка Микова, национален секретар КНСБ, заяви,че може да се уговори в трудовия договор забрана за допълнителен труд.

Що се отнася до новият отпуск за бащинство произтича от директива на ЕС за  професионалния личен живот. Този отпуск се отличава от родителския отпуск за дете до 8-годинишна възраст. Той е платен и е за период за два месеца.

Очаквайте подробности!

Калина Христова
1038 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини