Зам.-министърът на икономиката: Отделени са над 10 млн. лв. за неотложните нужди за бедствието в Карловско

  • 19 септември 2022 08:47

  • 457
  • 2
© БНТ

За нас е важно да стигнем до първопричината за бедствието в Карловско, за да не се налага да се инвестират средства във възстановяването на последвалите щети и най-вече – да се избегнат човешки жертви. Сезирани са всички органи, които имат отношение по темата – МВР, Министерство на земеделието, РИОСВ, прокуратурата. Това заяви заместник-министърът на икономиката Димитър Данчев в предаването "Денят започва" по БНТ. 

По думите му към момента е установено, че не е имало незаконна сеч.

„Хората, които са били на място, са видели, че огромната част от дърветата, довлечени по време на бедствието, са изкоренени. Което показва, че не са отсечени. Но предвид огромните щети и тежките последствия – ще съберем пълната информация от горските стопанства, МВР и другите контролни органи за това дали е имало в миналото незаконна сеч“, отбеляза Данчев.

Уточни, че на заседание на Меърждуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС е взето решение да се отделят повече средства за извършване на превантивни дейности.

Заради щетите от наводнението: 378 семейства в Карловско получават помощи от 375 лв.

За бедствието в Карловско са заделени над 10 млн. лв., които по предварителни разчети ще покрият най-необходимите и неотложни разходи. Само разходите за пълното възстановяване на бедствието са около 80 млн., колкото е приблизително целият бюджет на комисията за цяла година.

От днес започва и изплащането на помощите на хората в пострадалите от наводненията села, размерът на еднократната помощ е 375 лева и тя ще бъде изплатена навреме, каза още той.

От днес започват работа на място и 100 човека, наети от Агенцията по заетостта, както и още 120 военни. Те започват да помагат на населението в трите най-пострадали села – Слатина, Богдан и Каравелово.

Виолета Симеонова
457 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Много щедро

2022.09.19 | 09:18

1
От два милиарда, нови кредити, само толкова за бедстващите българи

2022.09.19 | 09:49

2
Нема а са плашиш и тея няма да стигнат до хората,или поне малка част ще стигне за замазване на очите.

Добави коментар

Водещи новини