Държавата предоставя 22 фургона на хора, загубили домовете си при наводнението в Карловско

  • 16 септември 2022 12:22

  • 1985
  • 3
Държавата предоставя 22 фургона на хора, загубили домовете си при наводнението в Карловско
© Булфото (архив)

Общо 22 фургона ще предостави държавата на хора, загубили домовете си при наводнението в карловските села. Това съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев пред журналисти в село Богдан. Той уточни, че от тях пет са в Слатина, седем в Каравелово и десет в Богдан. Фургоните ще бъдат доставени до 10 дни.

На 19 септември 378 семейства ще получат еднократните помощи от 375 лева по линия на социално подпомагане.

Храна и вода от Държавния резерв пристигат в наводнените селища

Стоев съобщи, че разчистването в село Слатина е на финала си и до 2-3 дни ще е напълно приключило.

Там няма частни домове, които да не са изчистени, останаха само три обществени сгради, уточни той, цитиран от БТА.

Днес в селата Каравелово и Богдан има по около 200 доброволци от различни администрации плюс гражданите, които също участват активно. В село Богдан работят 100 безработни, които са по програма на Агенцията по заетостта.

,,Очакваме в почивните дни, че ще има около 1000 доброволци'', каза Стоев.

Държавата дава още 10 млн. лв. на общините Карлово, Калояново и Марица след наводненията

,,Около 13-15 на сто от къщите не могат да бъдат разчистени, тъй като собствениците им не са там'', коментира кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. По думите му е категорично забранено доброволци да влизат в домове, когато там няма никого.

След като е разчистена голяма част от инфраструктурата започва активно почистване на дворовете и домовете на хората. За това ни е необходима по-малка техника - бобкати, които вече работят в село Каравелово, каза Стоев.

По думите му община Садово и местна фирма са изпратили 11 единици техника, която ще работи безплатно в региона четири дни. Очаква се от Националното сдружение на общините в България да бъде уточнен график с малката техника, която могат да изпратят. В речните корита и в трите села се изкопават два метра наноси, за да се направят те проходими за вода през есенно-зимния сезон. 

Кампания в подкрепа на карловските села стартира в редица училища в страната

,,Чрез междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане държавата ще преведе на община Карлово 10 млн. лева'', припомни Стоев и уточни, че те са основно за дейностите, които са извършени, но там влизат и проектирането на улици, мостове и речни корита.

От тези пари ще се възстанови по една първостепенна улица в селата, за да се отвори трафикът. Всичко друго е за проектиране, което ще започне след избор на проектанти по Закона за обществените поръчки, обясни Кабаиванов.

,,И в трите села електрозахранването е възстановено на 100 процента, остава само уличното осветление да бъде възстановено. Водоснабдяването е възстановено на 50 процента. Там, където го няма, са прекъснати водопроводите над речните корита и възстановяването им изисква време'', уточни Стоев.

Трите лекарски кабинета в селата работят нормално. Екипите на БЧК за психологическа подкрепа също работят.

На 2 септември, след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъ дере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е обявено бедствено положение. Засегнати са повече от 200 къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и стотици доброволци се включват в разчистването на селата. 

Владимир Василев
1985 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ето как

2022.09.16 | 13:08

1
политическата власт , се гаври със бедния ,ограбен български народ. Повече от 30 години, вече продължава геноцида.
надали

2022.09.20 | 07:46

3
Повече от 80 години...
Mariqn

2022.09.18 | 10:58

2
Лелеее няма такава долна държава

Добави коментар

Водещи новини