Инж. Христин Илиев: 9% ДДС би намалило сметките за парно, но само за този сезон

  • 25 май 2022 08:46

  • 381
  • 1
Инж. Христин Илиев: 9% ДДС би намалило сметките за парно, но само за този сезон
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Коригирането на ДДС ставката на парното на 9% би довело до намаляване на сметките на абонатите, но спрямо настоящия сезон. А за следващия се предвижда увеличение на цената на парното, което ще влезе в сила от 1 юли. Мнението е на изп. директор на на „Топлофикация“ Бургас инж. Христин Илиев.

„При всички положения ДДС-то, тия 9% ние ги взимаме от крайния потребител. Ще им се отрази на тях, в посока намаление на сметките. Но ние си говорим за намаление, но спрямо цената на сезон 2021/22 година. А  каква ще е цената при новия сезон това не мога да кажа. Предложената от нас цена е доста по-висока, защото ние правим разчети по нашите разходи, слагаме цената на газта. Комисията за енергийно и водно регулиране, ако трябва да се съобразява с нашите искания цената ще скочи много нагоре“, коментира инж. Илиев.

Ето с колко падат цените на бензина, хляба и парното, ако мерките на кабинета влязат в сила днес

Цената на парното може да се увеличи до 50%, но реално това няма да стане, защото има и социален елемент, допълни инж. Христин Илиев. Натрупаните загуби за дружеството, след замразяването на цените на парното, са за над 10 млн. лв., сочат разчетите на ТЕЦ-а.

„В момента газ има, количествата, които заявяваме, ги получаваме, но на други цени. Дали газта е от Русия, от къде минава, аз не знам“, посочи още инж. Илиев. 

Теодора Александрова
381 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
wtf

2022.05.25 | 09:32

1
христине, ша ви палим, говедо!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини