Държавата ще намали ДДС ставката на парното

  • 17 май 2022 08:31

  • 1547
  • 0
Държавата ще намали ДДС ставката на парното
© Pixabay

От ПП ще настояваме да бъдат приети 14 мерки, които имат за цел да подпомогнат бизнеса - да намаляват техните разходи, но ида се вдигнат доходите на най-бедните хора. Мерките са насочени към високите цени на ток , газа и горивата, но и такива, насочени към увеличение на доходите. Това заяви Венко Сабрутев от “Продължаваме промяната” в студиото на “Здравей, България” по Нова телевизия.

Всичко по темата:
Антикризисните мерки на кабинета Петков 131

Депутатът съобщи, че се готви намаляване на ДДС ставката на парното: “Крайните потребители ще платят с 11% по-малко”

Той каза, че в миксът ще бъде включен азерския газ и американския, което ще замести големият дял на руския газ. Целта е цената на газът да се задържи, а дори и да падне.

Сабрутев коментира вчерашния критичен пост на Слави Трифонов: “Надявам се, че г-н Трифонов е подведен. Основното, казано от него е, че антикризисните мерки не са комуникирани с партньорите и едва ли не ПП прави каквото си иска”.

По думите му всяка парламентарно представена партия е имала възможност да даде предложения за антикризисни мерки, които след това са обсъдени в МФ.

Правителството готви увеличение на пенсиите

Като друга мярка посочи намаляването на ДДС ставката от 20% на 9%. Готви се освобождаване на акциза на електрическата енергия, което ще доведе до спад на цената на електроенергията с размера на акциза. Освен това правителството готви освобождаване на акциза на газа за автомобилите. По този начин таксиметровият бранш може да очаква намаляване на метана с 37 стотинки.

Ще има компенсация и за купуване на всички останали горива. Венко Сабрутев отрече да се налага бензиностанциите да инсталират програми, с които да следят кой колко зарежда.

Той потвърди, че се очаква увеличаване на пенсиите като минималната пенсия ще стане 470 лв.

Освен това ще бъде премахнат таванът на пенсиите. Той ще стане равен на размера на максималния осигурителен доход.

Очаква се увеличаване на прага на задължителната регистрация по ДДС.

Ще има леко увеличение на акциза на цигарите.

Novini.bg
1547 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини