От "Булгаргаз" обявиха кога очакват да заработи газовата връзка Гърция - България

  • 16 януари 2022 16:30

  • 3099
  • 8
От "Булгаргаз" обявиха кога очакват да заработи газовата връзка Гърция - България
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Очакваме газовата връзка Гърция - България да се въведена в експлоатация без повече забавяне, най-късно на 1 юли тази година., за да може да получава количествата газ по Договора в пълен обем, заявиха от „Булгаргаз“.

В случай на поредно забавяне в изграждането на газопровода IGB, ще бъде необходимо спешно провеждане на преговори с решителна подкрепа на политическо ниво за ново удължаване на временните договорености за доставка на природен газ от Азербайджан, докато бъде завършена газовата връзка Гърция - България.

Временните договорености за доставка с азерската страна изтичат на 30.06.2022 г. и в случай, че газопроводът IGB не бъде въведен в експлоатация до тогава, отново ще възникне рискът азерската компания да активира наказателната клауза по Договора и да усвои предоставената от „Булгаргаз“ ЕАД и „Български енергиен холдинг“ ЕАД банкова гаранция в значителен размер, информират от дружеството.

След като към началната дата на доставките от Азербайджан (31.12.2020 г.) договореното трасе за доставка, газовата връзка Гърция - България (газопроводът IGB), не беше изградено, „Булгаргаз“ ЕАД беше поставено в положение не само да не може да получава газ съгласно Договора, но и да заплаща санкции по наказателна клауза.

„Булгаргаз“ ЕАД нямаше друг избор освен да преговаря с азерската страна и да търси най-доброто възможно временно решение, припомнят от дружеството, пишат още от "Булгаргаз".

В преговорите, „Булгаргаз“ ЕАД, „Български енергиен холдинг“ ЕАД и Министерството на енергетиката успяха да договорят и да постигнат споразумение с азерския доставчик „Булгаргаз“ ЕАД временно да получава газ на друг газопровод, през гръцката газопреносна мрежа на ДЕСФА до 30.09.2021 г. След поредното отлагане на пускането в експлоатация на газопровода IGB, „Булгаргаз“ ЕАД отново беше поставено в положение да търси преговори и съгласие от азерската страна за удължаване на временните договорености до 30.06.2022 г. (последната обявена дата от проектната компания, изграждаща газопровода IGB за въвеждането му в търговска експлоатация е 01.07.2022 г.)

Енергийният министър: Остават много дейности и доставки за строителството на интерконектора с Гърция

Сключените споразумения са изцяло в интерес на българската страна. С подписването им се изключва възможността азерската страна да активира наказателна клауза по Договора, отчитайки липсата на договорното трасе за доставка (газопровода IGB). В случай че такива временни споразумения не бяха подписани, „Булгаргаз“ ЕАД щеше да заплаща санкции (десетки милиона долара месечно) по наказателната клауза, равни на стойността за договорените количества, без да ги получава.

Споразуменията дадоха възможност на „Булгаргаз“ ЕАД и българския пазар да получават природен газ от Азербайджан от първия ден на доставка по Договора и България да стане една от първите държави в Европа с доставки на азерски газ. Позицията на азерската страна винаги е била, че трасето за доставка съгласно Договора е само едно - газопровода IGB. Ако Договорът предвиждаше друго, азерската страна нямаше да влиза в дълги и тежки преговори и от самото начало на доставките (31.12.2020 г.) щеше да доставя пълния договорен обем през гръцката газопреносна мрежа, тъй като това би било изгодно за нея – през този период цената на азерския газ беше по-висока от тази на газа от други източници. 

Всяко отлагане на въвеждането в експлоатация на газопровода IGB поставя „Булгаргаз“ ЕАД и България във все по-неблагоприятна позиция в евентуални нови преговори за доставка на алтернативния газопровод с азерската компания. И до днес, „Булгаргаз“ ЕАД не е информирано от проектната компания, изграждаща IGB, кога точно ще бъде готова гръцката газова връзка, заявяват още от "Булгаргаз". 

Константин Тодоров
3099 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Пхахаха

2022.01.16 | 17:01

2
Е6а, Тиквата я бави 12 години, а то можело било :)
Пхахаха

2022.01.17 | 06:27

8
Тиквата за 12 години обслужи всички интереси, освен българския, а сега Макс, Мориц, Славуца, Корната и Педеристаки продължават в същия дух :)))

2022.01.17 | 06:02

7
ТИКВАТА ОБСЛУЖИ РУСКИТЕ И ТУРСКИ ИНТЕРЕСИ.

2022.01.16 | 18:46

5
Днешното правителство- комунисти дойдоха на власт с ЛЪЖА и благодарение на финансовата подкрепа на мафиоти избягали от закона в държавата! Румен Радев про руски настроен избран с манипулации с машинен вот загуби комисионна от сделката Грипен...яхна протеста 2021 организиран от криминалния контингент...Кирил Петков син на окръжен на БКП изнесъл в Канадска банка през Австрия близо 160 млн долара в началото на 90те..Асен Василев фалира фирма в Великобритания....Корнелия Нинова...опитна в източването на фирми в началото на 90те ...всичко започна преди 2-3 години когато Българското правосъдие подгони Цв.Василев и Васил Божков ..закрилниците и финансови магнати, които подпомагат БСП през годините ....и започнаха с компромати и откровени ЛЪЖИ ...снимки ....вили в чужбина и се стигна до канибализъм ....сега стана ли ви ясно уважаеми кой Ви управлява в момента ....МАФИЯТА !!!!!
Пхахаха

2022.01.16 | 19:01

6
Кай ся що 12 години ТИКВАКА не пусна газовата връзка :)))
тиквоча

2022.01.16 | 17:24

3
тиквоча преди година нали наза че работела и сме били "диверсифицирани"????
Тиквоча пееше даже:

2022.01.16 | 17:48

4
Я Мустафа, ела в жибката, я мустафа, извади си я, я мустафа, ръгни ме в гъза, я мустафа, дай да оближа.

2022.01.16 | 16:47

1
И нея я направете без отклонения както другата това е по лесно като не мислиш за народа

Добави коментар

Водещи новини