Министър Николов: Правителството иска компенсации от компанията, изграждаща интерконектора Гърция - България

  • 06 януари 2022 09:00

  • 1528
  • 4
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Депутатите изслушват министъра на енергетиката Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен за забавяне в строителството на газовия интерконектор България-Гърция и начисляването на неустойки по договора за изпълнение. 

В началото на заседанието председателят на Народното събрание Никола Минчев съобщи, че е оттеглен внесеният от "Демократична България" на 10 декември 2021 г. проект на решение за условията за достъп до сградите на Народното събрание в извънредна епидемична обстановка. Вчера е постъпило ново проекторешение от депутати от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" за достъп до сградите на парламента със зелен сертификат.

Настоящото правителство е изпратило писмо до акционерите на проектната компания "Ай Си Джи Би" (ICGB) на газовата връзка между Гърция и България с искане за начисляване на компенсации и да няма следващо отлагане, отговори министърът на енергетиката Николов по време на изслушване в парламента. 

Директорът на „Булгартрансгаз“: Надявам се интерконекторът да бъде реализиран до октомври 2022 г.

Към момента са изготвени всички линейни графици и се наблюдават за изпълнението им от оперативното ръководство и заетите лица, допълни министър Николов.

Енергийният министър припомни предисторията на проекта. Началото му е поставено през 2009 г., когато е подписан Меморандум за разбирателство между Гърция и България. Николов след това посочи всички ключови етапи от развитието на проекта.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери Български енергиен холдинг (БЕХ) ЕАД (50 процента) и IGI Poseidon (50 на сто). Съакционерът Ай Дже Ай Посейдон (IGI Poseidon) e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация ДЕПА (DEPA S.A.) (50 процента) и италианската енергийна група Едисон (Edison) SpA (50 на сто).

В съответствие с устава си "Ай Си Джи Би" АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Булфото

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на град Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система на Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км. и проектен капацитет до 3 млрд. куб. метра година в посока Гърция-България.

В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд. кубични метра в година, като следва развитието на пазара и по този начин позволявайки обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция.

Сърбия ще изгради газов интерконектор с България до началото на 2023 г.

Налице е подписан Меморандум за разбирателство между Ай Си Джи Би" АД и ТАП (TAP) AG относно съвместни действия във връзка с бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.

Бившият енергиен министър, сега депутат, Теменужка Петкова обвини, че Николов чете предварително написани опорни точки. 

„Нека всички да видят колко работа е свършена. Не е необходимо с назидателен тон да ми четете това, което са ви написали от ICB. Не се справихте и с това, защото по-важно беше да се изчегърта ГЕРБ“, заяви в отговор Петкова.

Булфото

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1528 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Mitaka

2022.01.06 | 14:00

4
БЕГАЙ БЕ, НИЩО НЕ СТАВА ОТ ВАС
аз искам да съм милионер

2022.01.06 | 11:36

3
смешници

2022.01.06 | 10:54

1
Диктатора Комунист Румен Радев заедно със слугите му Кирчо Ментата и Ачо Фалита са изтеглили заем от 9 млрд лева за 1 месец....а 3 млрд са влезли по доверителни сметки
евр

2022.01.06 | 11:31

2
ако беше само луд, ок, но ти си основно предател

Добави коментар

Водещи новини