Шефът на "Булгаргаз" за шоковото поскъпване на газа: Няма политически интриги, следваме стриктно закона

  • 06 януари 2022 18:35

  • 1602
  • 5
Шефът на "Булгаргаз" за шоковото поскъпване на газа: Няма политически интриги, следваме стриктно закона
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Не става въпрос за политически интриги. Следваме стриктно закона. "Булгаргаз" ценообразува по наредба на КЕВР. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по повод увеличението на цената на природния газ с 30% от 1 януари.

В наредбата ясно се казва какво влиза в цената, заяви Павлов и показа диаграма на ценообразуването.

Ние нямаме право да се отклоняваме от наредбата, отбеляза той.

Николай Павлов заяви, че "Булгаргаз" продава на значително по-ниска цена от цената на европейските газови пазари, като по този начин са спестени стотици милиони левове, които са разпределени от държавата за здравеопазването, пенсии, социални услуги.

Попитан защо България търпи загуби заради непълните доставки на азерски газ, изпълнителният директор на "Булгаргаз" каза: "Азерският газ трябва да се доставя на гръцката връзка. Гръцката връзка не е построена. Ние спасихме договора, договорът беше спасен от "Булгаргаз", той беше в риск месеци наред".

Припомняме, че преди празниците Николай Павлов каза, че има писмо от Азербайджан, с което се настоява за съдебни действия срещу виновните за изтичането на конфиденциалната информация. Той каза, че при това положение изпълнението на договора може да бъде "затруднено". Вчера пък министърът на енергетиката Александър Николов заяви, че такова писмо няма. 

Александър Николов: Няма писмо от азерска страна за договора за газа

Писмото е получено в "Булгаргаз" на 24 декември. Ние сме го изпратили до всички институции, които не попадат в забранителните клаузи на договора. Копие от него е изпратено и до Министерството на енергетиката и Министерски съвет. Сигнализирали сме и ДАНС, посочи Павлов, като уточни, че няма представа откъде би могъл да е течът на информацията.

 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1602 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ПУТИ

2022.01.12 | 19:13

5
РЕКЕТА ЗА КРЕМЪЛ,КОЙТО НИ ПРОБУТВА НАЙ СКЪПАТА ГАЗ В СВЕТА КОЯТО ТОЙ ГРАБИ ОТ КОЛОНИИТЕ СИ. СВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ,ТУРЕНИ ОТ РУСКАТА ВЕЩИЦА МУТРАФОНОВА ПЪЛНЯТ ГУШАТА НА КРЕМЪЛ. СКОРО ЩЕ ПРЕДЛОЖАТ, ПАК ДА СМЕ ОФИЦИАЛНО БАЛКАНСКАТА ДУПКА НА ОСРАНИЯ КРЕМЪЛСКИ КЕНЕФФФФ...
Пхахахаха

2022.01.06 | 20:39

4
Цените падат в цял свят, само в България се вдигат.

2022.01.06 | 18:51

1
Казахстан ! Казахстан ! САМО КАЗАХСТАН !

2022.01.06 | 18:56

3
Браво. Лолото е че медиите не са разбрали..... Пак...

2022.01.06 | 18:56

2
Виж се къв си се изцъклил бе продажник, на челото ти пише пе си политически назначен от енергийната мафия...

Добави коментар

Водещи новини