Александър Николов: Няма писмо от азерска страна за договора за газа

  • 05 януари 2022 18:47

  • 2641
  • 4
Александър Николов: Няма писмо от азерска страна за договора за газа
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Увеличението е сериозно. Ситуацията е тежка, но със сигурност ще се справим. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на енергетиката Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен по повод увеличението на цената на природния газ с 30% от 1 януари.

По думите му пазарите на европейско ниво стават все по-интегрирани и цените на електроенергията са все по-близки и съпоставими, като това донякъде е валидно и за природния газ.

Цените на електроенергията за бизнеса на българския пазар са доста по-ниски, отколкото на някои европейски пазари. Странно описаните апокалиптични сценарии не са точно в унисон с действителността. Със сигурност бизнесът е в тежко положение, но по ред причини в това положение се намираме всички. Опитваме се да направим възможно най-добрия баланс между социалния статус на обществото и конкурентоспобността на бизнеса, за да бъдат компенсирани тези увеличения. Мисля, че ще изчистим проблемите. В постоянна кореспонденция сме с всички представители на работодателите, заяви Николов.

Естествено че ще има таван на компенсациите, защото трябва да има предвидимост на разходите. Бизнесът трябва да прояви споделена отговорност. Ако няма таван, се създават възможности за спекулация. Това са неприемливи неща, подчерта енергийният министър.

Той уточни, че компенсациите за бизнеса ще бъдат изплащани, докато продължава кризата с цените на енергийните носители, а съвсем скоро ще бъдат оповестени компенсации и за битовите потребители.

Министърът коментира и твърдението на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, че има писмо от Азербайджан, с което се настоява за съдебни действия срещу виновните за изтичането на конфиденциалната информация. Преди празниците Павлов каза, че при това положение изпълнението на договора може да бъде "затруднено".

Няма такова писмо от азерска страна. Абсолютно целенасочено се говори за това, защото това създава стрес в системата в България, подчерта Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен.

Борисов поиска от Петков да сигнализира ДАНС за договора с азерския газ

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2641 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
поправка

2022.01.06 | 02:06

4
жалък боклук присвил очи Какво писмо като е имало реален договор и вие сте нарушили условията на договора мръсни крадци Но ще стане като в казахстан

2022.01.06 | 00:00

3
Другите страни заплатите са тройни.

2022.01.05 | 20:34

2
Няма,но има такова писмо!Долни лъжци,поръчкови министри,корумпета.Дано скоро се пръждосате!

2022.01.05 | 19:33

1
Диктатора Комунист Румен Радев заедно със слугите му Кирчо Ментата и Ачо Фалита са изтеглили заем от 9 млрд лева за 1 месец....а 3 млрд са влезли по доверителни сметки

Добави коментар

Водещи новини