Енергиен експерт: При тези цени на газа, парното трябва да скочи с 50%

  • 04 януари 2022 09:26

  • 1374
  • 2
Енергиен експерт: При тези цени на газа, парното трябва да скочи с 50%
© pixabay

„От 3 месеца тръбя по медиите, че при този ръст на цените на газа, новата цена на парното трябва да се вдигне с поне 50%. Това говори простата математиката, предвид това колко разходи имат топлофикациите, които са на газ”. Това заяви инженер Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Въпреки това предложението на КЕВР е било за поскъпване от около 15%, припомни инж. Георгиев.

„Когато падне мораториумът, КЕВР ще трябва да направи нови сметки. Тогава сигурно ще се предложи 20-25% поскъпване”, обясни инж. Георгиев.

То обясни, че цените, на които продават топлофикациите в момента, са определяни при цени на суровината от 50 лева, а в момента тя вече е 133 лева.

Андрей Гюров разкри има ли възможност мораториумът да падне по-рано

По думите му топлофикациите вече почти нямат разходи, от които да режат.

„Всеки изхарчен кубик природен газ води след себе си задължение за закупуване на емисии парникови газове, които също скочиха до небесата”, каза инж. Георгиев.

Така цената на газа и цените на парниковите емисии надминавали 80% от разходите.

Последвайте канала на

Калина Христова
1374 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.01.06 | 12:21

2
Като скочи парното и тока, газа вече скочи - ще скочат и хората. Казахстан показва как става това. Да мислят политиците, а не да си мерят егото.

2022.01.04 | 10:27

1
Тоя не е "експерт", а свиня, която се гои на високите цени на газа. Какво друго да каже, че цените в Европа паднаха наполовина от спекулативния връх в края на декември ли?

Добави коментар

Водещи новини