Енергиен експерт: Ще усетим сериозен инфлационен натиск през следващите 3-4 месеца

  • 04 октомври 2021 12:55

  • 919
  • 0
Енергиен експерт: Ще усетим сериозен инфлационен натиск през следващите 3-4 месеца
© Pixabay

Енергоносителите ще доведат до сериозен инфлационен натиск, който ще усетим през следващите 3-4 месеца, защото във всеки един продукт има енергия. 

Това заяви пред БНР Антон Петров, председател на Българската  асоциация на металургичната индустрия и член на УС на Българската стопанска камара.

„Когато говорим за газа, там е много по-леко, защото е очаквано, може да бъде калкулирано. Имаш представа в каква посока се върви. И ако забелязвате, бизнесът не говори за газа толкова много, колкото за електроенергията. Газът е повече на пазарни начала, през газа не се прави социална политика, каквато правителството прави през електроенергията. И през парното прави социална политика, но не до такава степен, не натоварва допълнително цената на газа“, коментира Петров.

КЕВР одобри увеличение на цената на природния газ с 36,22%

При електроенергията нямаме полезен ход, докато при газа нещата са малко по-спокойни, подчерта той и изрази надежда, че пикът в търгуването ден напред „няма да бъде постоянен, ще бъде 2-3-4-5 месеца и след това цените ще се нормализират“.

"Много правителства се опитват по някакъв начин да омекотят този пик, защото се смята, че ще е временен. И се опитват да предпазят своите предприятия, своите индустрии и даже бита от този ценови шок. Да предпазят икономиката от инфлационния натиск, който неминуемо ще дойде от цените на електроенергията“, отбеляза Петров.

Икономисти прогнозират 5% инфлация до края на годината

„Правителства идват, правителства си отиват, а индустрията остава, или може би. Металургията са дълги пари, огромни инвестиции. Досега са инвестирани близо 5 милиарда в металургията – от промените досега. Нашите предприятия са водещи в световен мащаб“, изтъкна Антон Петров.

Филип Епитропов
919 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини