Финансист от СИПП: Все още не сме стигнали пика на инфлацията

  • 29 септември 2021 08:23

  • 750
  • 0
Финансист от СИПП: Все още не сме стигнали пика на инфлацията
© Тв Европа, архив

Все още не сме стигнали пика на инфлацията, цените ще продължат да се покачват. Заради високите цени една част от бизнеса работи на загуба или минимална печалба, което ограничава инвестиционната активност. Миксът от кризи, на които сме свидетели в България, неминуемо ще доведе до икономически спад. Това заяви финансистът Никола Филипов от Съвета по икономически и публични политики (СИПП).

Темата за инфлацията наистина стана доста гореща в последните месеци. Причините за нейната поява са две.

Икономистът Владимир Сиркаров: Инфлационният натиск ще продължи

„Първото и най-важното е фискалната политика, която водят европейските държави в COVID-кризата. В икономиката се наляха огромни пари под формата на всякакви директни плащания, помощи и подкрепа за бизнеса, което е напълно нормално. Вкараш ли повече пари в една икономика, има повече свободни пари и хората започват да купуват повече. И това по един или друг начин естествено вдига нагоре цените. Това е нормално. Тази фискална политика е вредна и винаги води до покачване на цените“, заяви Филипов.

Втората причина, която според него е и по-важната, е свързана с монетарните политики, които водят ЕЦБ и ФЕД.

„Те също паралелно с тази вредна фискална политика водят вредна монетарна политика, която покачва парите в обръщение. Това засилва ефекта от фискалните мерки и покачва допълнително инфлацията. Това са основните начини и винаги ще бъдат те“, добави финансистът пред бгнес. Той е изненадан, че прогнозите на ЕК до голяма степен не можаха да хванат тази инфлация. Попитан дали трябва да се безпокоим за валутния борд, Никола Филипов отговори, че валутният борд си е стабилен. Доказан е през годините, по тази линия няма казус.

Трябва да ни притеснява това, което следва, а то не мога да кажа, че е позитивно, а в моите виждания е негативно. Виждаме, че индексът на производствените цени нараства. Това е голям проблем, това означава, че разходите, които един производител прави се покачват. Това ни казва какво ще последва следващите месеци“, предупреди финансовият експерт.

Радина Лазарова
750 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини