„Топлофикация София“ дължи на БЕХ близо 700 млн. лв.

  • 02 септември 2021 20:01

  • 999
  • 6
 „Топлофикация София“ дължи на БЕХ близо 700 млн. лв.
© Булфото (архив)

Задълженията на „Топлофикация София“ към Българския енергиен холдинг са близо 700 милиона лева, като от март столичното дружество не е превеждало пари за погасяване дори на лихвите по тях. Това заяви за БНР изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Валентин Николов.

След като бе заплашена със запор на сметките си, Топлофикация София преведе вчера и онзи ден няколко милиона лева на Булгаргаз и погаси част от дълга си към газовата ни компания, който отново бе достигнал 100 милиона лева. И ако към Булгаргаз има някакви плащания, то от март Топлофикация София не е плащала нищо на БЕХ.

През годините Българския енергиен холдинг (БЕХ) на няколко пъти изкупува дълга на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“, но в момента подобна възможност не се предвижда.

Евентуално поскъпване на парното с 20%, каквото поиска топлофикацията заради скока на газа, също не може да реши проблема, посочи Валентин Николов.

„Дори с 20% да повишат цената, което се надявам да не стане, то ще реши проблема с текущите им задължения, а не с миналите.“

Според Николов отпускането на нисколихвен заем от страна на общината или държавата е вариант за справяне със ситуацията.

Сметки на "Топлофикация София" може да бъдат запорирани

„Понеже и София е с добър рейтинг, кредитният рейтинг на държавата също е добър, те могат да предоставят заем на „Топлофикация София“, така че да обслужи кредитите, които са към нас. За да може тя в последствие да си реализира инвестиционната програма, каза още той.

Директорът на БЕХ смята, че „топлофикацията във вида, в който е в момента, не може да си обслужва текущите задължения, камо ли натрупаните задължения през годините“.

„Дори лихвите не си плащат от март. Те искат предоговаряне – добре, ще седнем и ще преговаряме за предоговаряне, но това в никакъв случай не решава проблема“, каза Валентин Николов.

Novini.bg
999 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Дълговете не знам колко са,

2021.09.03 | 06:23

5
нo aктивитe нa poднини нa 6ившитe и нaстoящитe нaчaлници нa тoплoфикaциятa пo скъпитe зaпaднoeвpoпeйски гpaдoвe и кypopти, зa кoитo сe знae, сa гope-дoлy кoлкoтo "дългoвeтe".

2021.09.07 | 19:31

6
Да се публикуват заплатите и имотите на Директорите на Топлофикация, при които започва да расте дългът. Какви са заплатите в Топлофикация?За ситуацията са отговорни ВСИЧКИ ПРТИИ В СОС.

2021.09.03 | 04:36

4
Тези пирамиди са създадени да крадът народ и държава

2021.09.02 | 22:54

3
ако знаете колко се краде тука бедна ви е фантазията
ЗНАЧИ...

2021.09.02 | 22:37

2
ЕДНО ФАЛИТЧЕ, ШОПОВЕТЕ ОСТАВАТ НА СТУДА И С КАМЪНЕ И ДЪРВЕ СВАЛЯТ КРАДЕВАТА ХУНТА С ВСЕ МРАВОЯДИ, КАНАДСКИ МЕНТЕТА, МАЛКИ И ГОЛЕМИ ПИНОКИЕВЦИ И Т.Н.!

2021.09.02 | 22:23

1
От къде БЕХ знае колко му дължат,или толкова им трябват

Добави коментар

Водещи новини