„Топлофикация София“: Столичани няма да останат без парно и топла вода

  • 01 септември 2021 08:14

  • 33779
  • 2
„Топлофикация София“: Столичани няма да останат без парно и топла вода
© Кадър бТВ

Няма реална опасност абонатите в столицата да останат без парно и топла вода през отоплителния сезон. Това заяви в „Тази сутрин“ по бТВ изпълнителният директор на „Топлофикация София“ инж. Александър Александров. 

По думите му дружеството може да гарантира, че потребителите няма да останат на студено през зимата. 

„Топлоподаването е гарантирано с решение на Конституционния съд от 2010 г., което казва, че в никакъв случай топлоподаването за софиянци не може да бъде прекъсвано. Спирането би било катастрофално за София“, каза Александров. 

Двама министри и шефът на "Топлофикация-София" категорични: Няма шанс столицата да остане без топло и на тъмно

Вчера депутатите дебатираха може ли „Топлофикация София“ да продължи да работи при положение, че през последните години не са предприети мерки за подобряване на инсталациите им, така че да отговарят на европейските еконорми. Според Александров на дружеството не е отнето разрешителното за работа. 

„Има „ъпдейтнато“ разрешително – комплексно, в което са променени нормите за азотни окиси от 200 на 100 милиграма. Това е във връзка с приети нови нормативни нива, които Европейската комисия е изискала. В последните десетина години „Топлофикация“ направи редица инвестиции и е променила нивата на азотни окиси, които излъчва“, обясни директорът на дружеството. 

Той уточни обаче, че нивата не отговарят на последните евроизиквания, които са въведени през 2018 г. Александров допълни, че „Топлофикация София“ е подала искане за временно отлагане на нормата за азотни окиси докато се въведат необходимите инсталации. 

Изпълнителният директор отхвърли обвиненията на екоминистъра Асен ЛичевАсен ЛичевАсен Личев е роден през 1952 г. в София. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В, че дружеството не е правило никакви инвестиции в тази насока от 2018 г. Според него обаче инвестиции в съоръжения, изградени през 60-е години на миналия век, не могат да постигнат необходимите норми. 

„Разработваме нови планове за кардинална промяна в начина, по който се произвежда топлинна енергия, с което да осигурим за следващите 50 години зелена енергия. В следващите три години ние ще можем да подновим инсталациите, които да бъдат водородно ориентирани“, уточни Александров. 

Относно цените на топлоенергията, Александров обясни, че при въвеждането на новите технологии в дружеството се очаква поевтиняване.

Десислава Станева
33779 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
С

2021.09.01 | 08:40

1
Парното следва да бъде дотирано за потребителите, защото това е най екологичната и най "зелена"мярка. Ако прогоните с високи цени софиянци, представете си какво ще стане, ако запалят печки на въглища и дърва в централната част на София. Така както се дотират ромите с екологични печки, така трябва да е и за парното.
ЗАКС

2021.10.03 | 15:02

2
Да не говорим, че топлата вода и продукт на ТЕЦ-овете - т.е. цената на въглищата и газа е калкулиран в цената на тока! С други думи парата (водата) е продукт получен при производство на електроенергия - отпадъчен продукт!

Добави коментар

Водещи новини