Арх. Здравко Здравков: Няма да има амнистия за незаконните гаражи

  • 29 януари 2021 16:41

  • 652
  • 2
Арх. Здравко Здравков: Няма да има амнистия за незаконните гаражи
© pixabay

В производствата по събаряне на незаконни гаражни клетки в столичните райони се изминава дълъг път, като се провеждат различни процедури, но те се извършват, за да може производството да е достатъчно стабилно да издържи в съда. След всички тези процедури се пристъпва към физическото премахване.

През първата кампания вече са премахнати 200 незаконни гаражи, а през настоящата година предстои да бъдат премахнати още 1300. За всеки един от обектите, които са незаконни, ще бъде проведена тази процедура и тя ще бъде доведена до край. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков пред БНР и подчерта, че няма да има “амнистия” за незаконни гаражи или незаконни постройки.

Фандъкова: Разрешение за строеж само с улична регулация

Той обясни, че се планира изграждането на големи обществени гаражи, но те трябва да бъдат обвързани със спирките на масовия градски транспорт.

"Експериментално стартирахме с четири такива гаража, които са в непосредствена близост до метростанции. Като процедура най-напред сме с гараж, който се намира в район Студентски, до метростанцията на булевардите “Г. М. Димитров” и "Климент Охридски", гараж до Пета градска болница при спирката на метрото на “Мария Луиза”, в район “Подуяне” до новата метростанция на третата линия и в “Овча купел” при метростанцията пред 88-о училище. Това са четири големи гаража с 250-300 места", обясни главният архитект на София.

Арх. Здравков отбеляза, че нивата на моторизация в София надминават два пъти средноевропейските нива с между 600 и 700 автомобили на 1000 души. Общо са регистрирани около 1 милион. Това показва, че крайното решение на проблема минава през осмисляне на нивата на моторизация в града.

По отношение на ремонта на участъка от Околовръстния път между - разклона за Банкя и кв. “Павлово”, главният архитект на София обясни, че са получени много възражения по предложените концепции за изграждане на пътния възел на булевардите "Никола Петков" и “Цар Борис Трети”. В момента се работи за промяна на концепцията и етапно стартиране на проекта от автомагистрала “Струма” към "Овча купел" и осъществяване на връзка на входа на “Горна баня”. След това ще се върви към обезпечаване с Подробен устройствен план, като желанието е да края на тази година процедурите по отчуждаване и подготовката на ПУП да са приключили до края на тази година, съобщи още той.

Мая Йорданова
652 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Дедо Пене

2021.01.29 | 17:39

1
ЗДРАВКОВ Е КОКОШКАР И СЕ ЗАНИМАВА С БИДОНИ ПО КВАРТАЛИТЕ, А РАЗРЕШАВА ПРЕЗ УАК НЕБОСТЪРГАЧИ ТОТАЛ НЕЗАКОННО В ПРЕКРАСНИТЕ КВАРТАЛИ... ИЗТОК, ИЗГРЕВ, ДИАНАБАД, СТУДЕНТСКИ ГРАД, ЛОЗЕНЕЦ, ВЕРОЯТНО СРЕЩУ ТЛЪСТИ КОМИСИОННИ! ЛЮБОВНИЦАТА НА АРХ. ЗДРАВКОВ Е СЪСЕДКА НА ЛЮБОВНИЦАТА НА ББ В БАРСЕЛОНА!!! ТОВА ПРОВИНЦИАЛНО МОМЧЕНЦЕ С ОПЪРПАНОТО КОСТЮМЧЕ Е ВЕЧЕ МУЛТИМИЛИОНЕР!!!

2021.01.29 | 21:50

2
a nezakonnite ka6ti

Добави коментар

Водещи новини