Фандъкова: Разрешение за строеж само с улична регулация

  • 27 януари 2021 17:34

  • 676
  • 1
Фандъкова: Разрешение за строеж само с улична регулация
© Булфото (архив)

Задължително условие за издаване на разрешение за строеж вече е да има приложена улична регулация. Това предложение на Столичната община, разработено от екипа на главния архитект на София арх. Здравко Здравков, беше прието днес с промени в Закона за устройство на територията.

Тази промяна е ключова за София и особено при строителството в новите квартали, като въвежда повече отговорност и координация. На практика, така се спира възможността в улиците да остават частни имоти и да се стига до прецеденти, като затваряне на улици или частни улици, каквито случаи не са изключение, заради реалната липса на общинска собственост върху уличната мрежа в квартали като „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Манастирски ливади“, „Малинова долина“, „Кръстова вада“ и др. Това съобщи във фейсбук столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

По думите й това законово изискване гарантира и възможността след това улиците да бъдат изграждани.

Фандъкова прави инспекция на нова детска градина

"Втората съществена промяна, която постигнахме, е изискването при въвеждане в експлоатация на сградите с височина над 10 м, да бъдат изпълнени благоустройствени дейности и настилки по ред и в обем определен от общинските съвети. Тези две промени дават гаранции, че ново строителство ще има само там и тогава, когато може да се осигури нормален достъп да бъдещата сграда. Всички знаем негативните примери в София и благодаря на МРРБ и на народните представители, които подкрепиха нашите предложения. Това не са лесни промени, защото с тях се въвеждат повече изисквания към инвеститорите, но те дават повече ред и сигурност, както за тях, така и за гражданите", казва още столичният кмет.

Затваря се и възможността да се строят сгради с ателиета, заобикалайки по-високите изисквания за отстояния, които важат за жилищни сгради. С новите текстове изискванията за ателиета се изравняват с тези са жилища. Освен това вече в зони за ниско и вилно застрояване няма да има възможност да се заобикаля ограничението за максимална височина.

"Нов текст в закона дава възможност на общините да премахват по облекчен ред мобилни съоръжения от паркове, градини и площадни пространства. Столична община имаше такава процедура, но тя беше отменена заради липса на законово основание. Благодаря на екипа на главния архитект арх. Здравков, който разработи предложенията, на народните представители от ГЕРБ и ВМРО, които ги подкрепиха в зала и на всички инициативни комитети от различни квартали в София, които ни подкрепиха", пише Фандъкова.

1️⃣ Задължително условие за издаване на разрешение за строеж вече е да има приложена улична регулация. Това...

Публикувахте от Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova в Сряда, 27 януари 2021 г.
Novini.bg
676 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.01.27 | 19:23

1
Да ти **а м****та!

Добави коментар

Водещи новини