Депутатите решиха студеният резерв да идва само от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2"

  • 23 юли 2020 14:49

  • 34803
  • 2
Депутатите решиха студеният резерв да идва само от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2"
© Булфото (архив)

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, с който се правят промени в Закона за енергетиката. С промените се спират търговете за студен резерв. Той ще се възлага въз основа на доклад на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), само при необходимост и то само на държавната ТЕЦ "Марица-Изток 2".

Вносители на поправките са председателят на енергийната комисия към парламента Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, и група депутати.

Теменужка Петкова: Законът гарантира, че няма зависимости при студения резерв

Сделките за студения резерв ще се се сключват от ЕСО според заповедта на енергийния министър. Цената н резерва е регулирана от КЕВР. Законът влиза в сила от 1 август 2020 г., с изключение на доклада на ЕСО и заповедта на министъра, която трябва да бъде издадена до 30 юли.

Промените ще действат до 1 юли 2021 г., когато трябва да бъде въведен механизма за капацитет, с който ще се възлага на централи да произвеждат ток, за да гарантират сигурността на електроенергийната ни система.

По време на дебатите депутатът от ДПС Рамадан АталайРамадан АталайРамадан Байрам Аталай е роден на 12 април 1957 година в разградското село Мъдрево. През 1997 г. се изрази мнение, че тези законови поправки са възникнали въз основа на омразата към собствениците на определени електрически централи и няма нищо общо със създаване на сигурност и стабилност на електроенергийна ни система. По думите му в момента се прави опит за преразпределение на бизнес, а промените не са от загриженост към енергетиката.

"Имам чувството, че следващият министър, който ще си замине от правителството, ще бъде Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по" каза Аталай. Според него тя трябва да обясни как и по какъв начин ще се нарушават принципни неща, които са въведени в енергетиката от 2003 г., от когато има студен резерв.

"В момента се опитваме да се самоубедим, че имаме един преходен период до 2021 г., когато да почнем търговията с капацититет, за да отпадне студения резерв. Това, което е другият принцип на осигуряване сигурност, стабилност и адекватност на електроенергийната система. Колеги, от 31 юли до другия 31 юли нашата енергийна система ще виси във въздуха поради липса на сигурност", каза Аталай и призова да се оттегли предложението.

Най-лошото е, че допуснахме политиката в енергетиката, заяви председателят на енергийната комисия към парламента Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна,. По думите му студеният резерв винаги е павен с търг, както се изисква в Европейския съюз.

"Винаги в този студен резерв е участвал ТЕЦ "Варна" - като държавна, като собственост на ЧЕЗ и после като друга собственост, където виждаме, че е почетният председател на ДПС Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от. В случая не е важното собствеността, а на кого се дават парите. Би трябвало да се дават на централите, но понеже е политическа обстановката, е важно и кой е собственика", допълни още Николов.

Последвайте канала на

Novini.bg
34803 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ако

2020.07.23 | 16:48

2
Минималната заплата е 1500 евро на никой няма да му дреме в кой джоб му отиват паричките. Та господа дупетати поработете по въпроса и после крадете колкото искате. мисля всеки би споделил мнението ми
Ники

2020.07.23 | 16:05

1
Вдигнете още сега доходите на хората, включително максималния осигурителен доход!

Добави коментар

Водещи новини