Министерство на икономиката: За последната година сме осигурили близо 150 млн. лв. за предприемачи

Само за последната календарна година Министерството на икономиката е осигурило близо 150 млн. лв. за предприемачи чрез различни схеми за финансово подпомагане.

Това е обявила заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова, която е открила форум "Европейски ден на предприемача 2019 - "Предприемачеството - от малките стъпки до големия успех", съобщиха от министерството. Иванова е посочила, че през тази година по ОП "Иновации и конкурентоспособност" /ОПИК/ е приключила процедура "Насърчаване на предприемачеството", по която 353 новосъздадени предприятия ще получат финансова подкрепа в размер на близо 67 млн. лв. По думите й чрез инструментите за финансов инженеринг на Фонда на фондовете, по които публичните средства се предоставят също по ОПИК, са предвидени три фонда за ускоряване и начално финансиране. "До този момент Фондът на фондовете е създал два такива инструмента, които активно работят и набират проектни предложения за подкрепа на стартъпи. Това са Фондът на финансовия посредник "Невек Мениджмънт" - с публични средства от близо 40 млн. лв., и "Иновейшън Акселерейтър България" - със средства от около 30 млн. лв.", е допълнила тя.

Зам.-министър Иванова е подчертала, че стартъп икономиката е раздвижила много области, особено в технологичната индустрия, а приоритетни сектори, в които българските стартъпи показват потенциал, са: биотехнологии, изкуствен интелект, умни градове, виртуална и добавена реалност, роботика, електромобили и автономни автомобили; дронове, 3D принтиране и дигитализацията.

Коментари

  1. 2019.11.07 | 13:00

    Това е единствения случай, в който чиновниците са скромни - колко пари са раздали на мутрите. Знаем, че сте осигурили. И за ремонти и строежи на разпадащи се пътища и магистрали осигурихте. И за къщи за гости и за селскостопански дейности на несъществуващи ниви. И за мангалите помощи осигурявате. Но някак за болните и старите, за учителите и децата все не успявате да осигурите нищичко, освен обещания преди избори.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет