Ева Майдел: България е 4-та в ЕС по инвестиции от плана Юнкер спрямо БВП

  • 25 октомври 2019 10:50

  • 296
  • 1
Ева Майдел: България е 4-та в ЕС по инвестиции от плана Юнкер спрямо БВП
©

Като един от евродепутатите, които работиха най-активно по създаването и разпространението на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) към плана Юнкер, се гордея, че България е на 4-то място в ЕС по привлечени инвестиции спрямо БВП. Общо 21 проекта са спечелили близо 1 милиард лева от Европейската инвестиционна банка, които се очаква да мобилизират допълнително близо 5 милиарда частен капитал. Една част от средствата са за големи бизнес проекти, а друга вече се предлага на пазара от банките като кредити за малкия бизнес с много облекчени условия, тъй като част от гаранцията се поема от европейския бюджет.

Това заяви българският евродепутат Ева МайделЕва МайделЕва Майдел е български евродепутат от ГЕРБ. Родена е на 26 януари 1986. Завършила е бакалавър по (ГЕРБ/ЕНП), която беше основен говорител на годишната среща на акционерите в Европейския инвестиционен фонд, която се провежда в София на 25 октомври 2019 г. „Когато създавахме ЕФСИ преди 4 години имаше много критици, защото това беше иновационен финансов инструмент.

Той се доказа като устойчиво решение, защото доведе до увеличаване на БВП на ЕС с 0,9 % и до създаване на допълнителни 1,1 милиона работни места в сравнение със сценарий, ако не съществуваше. Затова ще продължим тази формула и от 2021 година в Европейския бюджет програмата InvestEU ще бъде водещият инструмент за подкрепа на инвестициите на ЕС. В Европа трябва да постигаме повече с по-малък бюджет и това изисква по-умно използване на европейските средства. Все по-голяма част от тях трябва да мобилизират частния капитал и след успешна възвръщаемост на инвестицията, да се използват отново за друга инвестиция. Българският бизнес и администрацията ни натрупаха значителен опит с финансови инструменти през последните години и сме готови за все по-голямото им използване.“, допълни Ева МайделЕва МайделЕва Майдел е български евродепутат от ГЕРБ. Родена е на 26 януари 1986. Завършила е бакалавър по, която беше докладчик за групата на ЕНП за доклада за прилагането на ЕФСИ.

„25% от средствата по InvestEU са заделени за прилагащи партньори, различни от ЕИБ. Например такива партньори може да са националните банки за развитие, което ще доведе до по-голяма разпознаваемост на програмата в съответната държава и ще улесни местния бизнес, които ще може да кандидатства за финансиране директно към тях, а не към ЕИБ“, поясни още Ева МайделЕва МайделЕва Майдел е български евродепутат от ГЕРБ. Родена е на 26 януари 1986. Завършила е бакалавър по.

Последвайте канала на

Novini.bg
296 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.10.25 | 11:44

1

Тази депутатка използва толкова много думи и изречения че се възхищавам на "умението" И да не казва нищо съществено.

Добави коментар

Водещи новини