БЕХ не може пряко да влияе върху свободния пазар на тока

  • 20 декември 2018 15:06

  • 452
  • 0
БЕХ не може пряко да влияе върху свободния пазар на тока
© Булфото (архив)

Българският енергиен холдинг /БЕХ/ и трите дружества от холдинга не могат пряко да влияят върху свободния пазар на тока. Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по по време на днешното заседание на Комисията по енергетика в парламента, където се разгледаше състоянието на свободния пазар на електроенергия.

"Нашето отношение се простира дотам ние да спазваме националното законодателство, да спазваме европейските правила и да предлагаме нашата електрическа енергия на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/ така, както от 1 януари 2018 г. предвижда Законът за енергетика", уточни министър Петкова.

Министърът на енергетиката припомни, че БНЕБ е била към БЕХ, но миналата година тя е извадена от състава на холдинга и оттогава е собственост на Българската фондова борса. Според Петкова това е гаранция, че борсата работи независимо, прозрачно и няма опции да й се влияе по някакъв начин.

Националната електрическа компания /НЕК/, ТЕЦ "Марица-Изток-2" и АЕЦ "Козлодуй" имат ангажимент по т. нар. дело "БЕХ електричество", по което се осигуряват необходимите количества електрическа енергия за БНЕБ само за платформата "Ден напред", обясни министър Петкова. Тя посочи, че тези количества достигат към момента около 690 мегавата на час. До края на ангажимента, който приключва 2021 г., тези количества ще достигнат до 800 мегавата на час. Освен това трите дружества към БЕХ имат ангажимент да доставят ток за регулирания пазар по решение на КЕВР. Цялото останало количество електрическа енергия трите дружества продават на БНЕБ на база на двустранни договори на платформата "Ден напред", допълни Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

От началото на 2018 г. досега АЕЦ "Козлодуй" е провела 127 търга на БНЕБ, които включват различни енергийни продукти. От тях 48 са завършили без да е проявен интерес към тях. ТЕЦ "Марица-Изток-2" е провела 65 търга, от тях 28 са завършили без да се продаде ток. НЕК е провела 24 търга, от тях 4 са завършили без интерес за продажба на електроенергия, посочи енергийният министър.

Последвайте канала на

Десислава Станева
452 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини