Теменужка Петкова: България има амбицията да се превърне в газоразпределителен център на региона

  • 20 декември 2018 14:22

  • 478
  • 2
Теменужка Петкова: България има амбицията да се превърне в газоразпределителен център на региона
©

България има амбицията да се превърне в газоразпределителен център на региона. За целта съвместно с Европейската комисия работим по концепцията за изграждане на газоразпределителен център "Балкан". Освен необходимата инфраструктура като част от хъба ще бъде създадена борса за търговия с природен газ, която ще бъде регистрирана като дъщерно дружество на "Булгартрансгаз" ЕАД, в рамките на месец. Това ще гарантира необходимите предпоставки за либерализация на пазара и развитието на търговията със синьо гориво на българска територия".

Това е заявила министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по по време на подписването на Меморандум за разбирателство за сътрудничество при разработването на газов хъб "Балкан" между българския газопреносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД и Австрийския централноевропейски газов хъб, информира ресорното ведомство.

Двете компании поели ангажимент за сътрудничество и подпомагане развитието на газоразпределителния център на територията на страната ни, чрез обмен на ноу-хау и добри практики по отношение изграждането и функционирането на газовия хъб, както и информация по правните и регулаторни въпроси на ЕС.

CEGH ще подкрепя търговията на газова борса в България и чрез предоставяне на помощ, услуги и информация.

Страните споделят мнението, че българският пазар на газ играе важна роля за развитието на ликвидната търговия с газ в Югоизточна Европа, който е един от ключовите въпроси за постигане сигурност на доставките и конкурентоспособност в региона на Югоизточна Европа.

"Булгартрансгаз" ще инвестира в разширяването на националната газопреносна мрежа, за да превърне България в основен разпределителен център на природен газ за европейските пазари на природен газ.

CEGH ще допринесе за сътрудничеството, като споделя информация за успешното функциониране на газовите хъбове и ликвидни места за търговия с газ, свързани с основния европейски газоразпределителен център в Баумгартен, Австрия. По този начин австрийският партньор ще помогне на българския газопреносен оператор да прецени как да развие и превърне газов хъб "Балкан" във важно място за търговия с природен газ в региона.

Последвайте канала на

Novini.bg
478 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.12.21 | 17:00

2

"България има амбицията да се превърне в газоразпределителен център на региона"

Защо не! КАТО ВИ ГЛЕДАМ тя отдавна е ГЪЗОРАПРЕДЕЛИТЕЛЕН център на региона!

ХА ХА ХА ХА

2018.12.20 | 16:43

1

Едно е да искаш , друго е да можеш ,трето е да го направиш .

Добави коментар

Водещи новини