Проф. Атанас Тасев: С глобата на БЕХ се отваря Кутията на Пандора

  • 18 декември 2018 08:07

  • 1151
  • 1
Проф. Атанас Тасев: С глобата на БЕХ се отваря Кутията на Пандора
©

Енергийни експерти коментираха вчерашното решение на Европейската комисия да глоби Българския енергиен холдинг със 77 млн. евро заради злоупотреба с господстващо положение ще улесни всички, които смятат, че са претърпели щети заради заради ситуацията на газовия пазар в нашата страна в ефира на БТВ.

Това е казус. От една страна става въпрос за националната сигурност, от друга ние сме под влияние на синдром от 2009 г., когато спряха доставките на газ. По тази причина в Чирен държим свръх запаси от газ и не допускаме други участници до него“. Това каза проф. Атанас Тасев.

Според Георги Ганев 10 години след този проблем, страната ни не е предприела нищо за подобряване на ситуацията.

Експертите обясниха, че при това положение, фирмите, които предявят претенции за загубени ползи, могат да осъдят БЕХ. Решението на ЕК може да се обжалва, но глобата ще трябва да се плати.

„Отваря се Кутията на Пандора, в Европа има фирми, които само с това се занимават и ще предявяват претенции”, предупреди Тасев.

По думите му през разглеждания период не е имало възможност други играчи да използват тръбите на „Булгартрансгаз” заради условията на договорите с руската страна за доставка на газ.

Той отбеляза, че за осъждането ни вина имат и преговарящите при присъединяването ни към ЕС, защото Брюксел не е бил нотифициран за ограничителните условия и така не е било искано изключение от европравилата, заради чието нарушаване сега сме наказани.

Георги Ганев посочи, че обжалване е възможно, но така или иначе глобата трябва да се плати. По думите му освен това сега всеки, който реши да води дела срещу България, ще трябва да докаже претърпени вреди, но не и факта на монополно положение на БЕХ.

Той беше категоричен, че не е нужно да се приватизира „Булгартрансгаз”, за да спре злоупотребата с господстващо положение.

Тасев изрази мнение, че ситуацията ще се промени коренно с изграждането на газов хъб, когато ще има различни доставчици и конкуренция. Според него няма риск „Турски поток” да ни заобиколи, защото трасето през Гърция е икономически нецелесъобразно, а има проблеми и в Македония и Италия.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1151 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.12.18 | 09:14

1

БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЯ БЕХ

Добави коментар

Водещи новини